Diakonia - Människor som förändrar världen
Nazmul Huda står utanför sin bostad tillsammans med sin fru, sina barn, föräldrar och sin bror. Nazmul Huda (till höger) försörjer förutom fru och barn också sina föräldrar och sin bror. Foto: SRS

Oviss framtid för Nazmuls familj

När Bangladesh regering på grund av risken för smittspridning stängde ner alla arbetsplatser förändrades Nazmul Hudas liv över en natt. Som dagavlönad målare stod han plötsligt utan jobb och visste inte hur han skulle försörja sin stora familj på sju personer. Diakonia finns på plats i området och ställde snabbt om till nödhjälp i form av basvaror.

Nazmul Huda bor tillsammans med sin fru och deras två små barn. Till hushållet hör också hans föräldrar och yngre bror, som alla är beroende av hans inkomst. Nedstängningen skapade en extrem situation för familjen.

– Nu lever vi på lånade pengar. Vår yngsta är bara fyra månader och min fru behöver medicin för sin diabetes. Vi befinner oss i en situation där vi känner oss helt hjälplösa, berättade 29-årige Nazmul Huda.

Majoriteten av byggnadsarbetarna i Bangladesh anställs och avlönas dag för dag och ställdes därför inför stora svårigheter när arbetsplatserna stängde. Liksom Nazmul Huda har många arbetare stora familjer att försörja, vanligtvis fem till sex personer.

Arbetsvillkoren är usla

I normala fall tjänar Nazmul Huda knappt tvåtusen kronor i månaden. En tredjedel av lönen går till att betala det rum som familjen hyr i ett enkelt plåthus. I huset bor också fem andra familjer som de delar kök, toalett och badrum med.

Nazmul Huda har tidigare kommit i kontakt med Diakonias samarbetsorganisation Safety and Rights Society, SRS, som i flera år arbetat för att bland annat byggnadsarbetare ska bli medvetna om sina rättigheter på arbetet. De informerar också om hur byggnadsarbetarna kan skydda sig från sjukdomar och olyckor. Arbetsgivarna i Bangladesh är dåliga på att respektera de anställdas rättigheter och arbetsvillkoren är ofta usla. Till exempel får byggarbetarna själva betala för sin skyddsutrustning, vilket gör att de flesta tvingas att arbeta utan.

Har fått extra stöd

SRS har fått extra pengar från Diakonia för att kunna stödja de arbetslösa byggnadsarbetarna och deras familjer under coronakrisen. Dels genom att förebygga smittspridning och dels genom att hjälpa familjerna med i den akuta fasen med basvaror som ris, potatis, baljväxter och potatis, något som varit helt ovärderligt för Nazmuls familj.

Men även det långsiktiga arbetet med utbildning har varit avgörande. Tack vare den utbildning som Nazmul tidigare fått hade han möjlighet att ansöka och få pengar från en fond som regeringen satt upp, vilket gjorde det möjligt för familjen att klara sig genom den värsta krisen. Pengarna räckte till att betala hyran i några månader samt till mat till deras barn och mediciner till barnet och frun.

En tuff framtid väntar för familjen

Nazmul har nu återigen börjat arbeta, men konkurrensen om jobben är tuff.

– Arbetarna är fler än de tillgängliga jobben, vi är alla i samma situation, berättar han.

Diakonias samarbetsorganisation SRS fortsätter att stötta byggnadsarbetare som har en utmanande tid framför sig.