Diakonia - Människor som förändrar världen
Conciulia Mlalazi och Tamani Moyo Concilia Mlalazi och Tamani Moyo har tagit plats i politiken, mycket tack vare stödet från Diakonias samarbetsorganisation WILD.

"Man måste klä sig som en ledare"

De var övertygade om att de kunde representera kvinnorna i sina hemtrakter bättre än männen, och Concilia Mlalazi och Tamani Moyo lyckades bli invalda i stadens högsta råd. En tuff position som kräver förmågan att utmana maktfullkomliga män.

Att ta plats som kvinna i Zimbabwe är svårt i nästan vilket sammanhang som helst – i politiken är det ännu värre. Men när Concilia Mlalazi och Tamani Moyo kliver in på kontoret hos Diakonias samarbetsorganisation Women’s Institute for Leadership Development, WILD, blir det tydligt att det här är personer med både makt och kraft. Fast blick, stadigt handslag, rak hållning, noll bullshit. 

Fler perspektiv kommer fram

De båda kvinnorna sitter i högsta rådet för Bulawayo, Zimbabwes näst största stad. Rådet består av 25 representanter för stadens områden, och sedan valet 2013 är 8 av dem kvinnor. En stor framgång, för ju fler kvinnor som sitter i rådet desto fler perspektiv kommer fram, menar Tamani Moyo.

– Jag tävlade mot en man om posten som representant för mitt område, men han vet ju ingenting om vilka problem kvinnor har! Jag vet vad kvinnor möter, oavsett om det är natt eller dag. Jag vet att det är kvinnorna som lider mest av fattigdom. Barnen kommer inte till pappan och säger att de är hungriga, de går till mamman. Männen försvinner iväg och kommer hem sent på kvällen, säger hon.

Länk till folket

Att sitta i rådet innebär till exempel att lösa problem med avlopp och vägar, men också att vara länken mellan folk i området och myndigheterna.

– Vi berättar för folk vad som beslutas i rådet, och vi startar program för kvinnor och unga där de kan utvecklas och hjälpa sig själva. Rådet anställer också folk för att städa gatorna och hjälper dem på så sätt ekonomiskt, berättar Tamani Moyo.

Att Concilia Mlalazi och Tamani Moyo valde att ställa upp i valet för några år sedan berodde på stödet från organisationen WILD, de fick ledarskapsträning och var med på workshops om politiskt deltagande. 
– Allt stöd fick mig att känna – vad kan hindra mig? Men det var inte lätt som kvinna att driva en kampanj i mitt område. Jag hade inte resurserna som krävdes men körde på ändå, säger Concilia Mlalazi.

Fåniga män

Det blev en tuff kampanj, och kvinnorna mötte starkt motstånd. Anhängare till de manliga motståndarna drev smutskastningskampanjer och kvinnorna är relativt säkra på att folk mutades för att sprida skit om dem. Men stödet var trots allt tillräckligt starkt, och båda lyckades ta sig in i rådet. Samtidigt fortsätter ifrågasättandet av deras kompetens nästan dagligen – från både män och kvinnor.

– Det är inte alltid lätt att få tag i männen för att prata politik, då säger andra kvinnor att vi jagar dem. Många kvinnor drar ner varandra, det är så onödigt.

Concilia Mlalazi och Tamani Moyo har svårt att sluta skratta när de pratar om hur fåniga männen i politiken kan vara.

– Männen tror inte att kvinnor kan tävla mot dem, de försöker skrämma oss och säga att det inte är lönt att vi ens ställer upp. De säger att vi kommer att skämma bort kvinnorna i distrikten för att vi låter deras åsikter komma fram, så otroligt dumt.

Förändrats mycket

Med de höga krav som finns på kvinnor i politiken krävdes en hel del förändring för de båda nyblivna rådskvinnorna för att fylla sina nya roller. Det var svårt i början, men WILD fanns där och stöttade både vad gällde uppförande och när det kom till rent praktiska saker.

– Sättet man klär sig på är viktigt till exempel, man måste klä sig som en ledare. Vi klär oss väldigt formellt. Vi lärde oss hur vi ska prata i rådet, hur man äter rätt. Vi har böcker om hur man ska uppföra sig som kvinnlig politiker, skrattar Tamani Moyo.

Concilia Mlalazi berättar att hon har förändrats på andra sätt också, hon har börjat respektera människors engagemang och tid mer än folk i Zimbabwe gör i allmänhet. 

– Du kan inte kalla till möten om du inte har något att säga, utan du måste förbereda dig och ta saker på allvar, säger Concilia Mlalazi.

Och även om det kan vara svårt att få saker gjorda ibland med motståndet de möter från maktens män har de åstadkommit mycket under sina år i rådet, de vet att de är bra representanter för sina områden. 

– Jag är till exempel väldigt stolt över de utsatta människor som jag har anställt. Tidigare kunde de inte ge sina barn mat, nu har de frys och tv och deras barn går i skolan. Det känns fantastiskt, säger Tamani Moyo.