Diakonia - Människor som förändrar världen
Barn i skolbänken. Nioåriga Samata i den lokala skolan i Koula, Mali. I Mali går bara sju av tio barn i skolan. Diakonias samarbetsorganisation OPEN försöker förändra det.

Ger fler barn chans att gå i skolan

Nioåriga Samata Samakés pappa kan varken läsa eller skriva, själv vill hon bli lärare när hon blir stor. – Jag tycker om att prata framför klassen och räcker ofta upp handen. I Mali samarbetar Diakonia med organisationen OPEN som kämpar för att fler barn ska få gå i skolan.

Klockan ringer och barnen springer ut från skolan. Några försvinner till fotbollsplanen och är genast igång med en match. Dammet yr. Flera barn står i klungor och pratar och ett gäng sjunger ramsor. Det är nästan 40 grader varmt men barnen i Koula, en liten by två timmar från Malis huvudstad Bamako, är vana vid det platta, torra landskapet.

Nioåriga Samata Samaké går i tredje klass. På lunchrasten går hon hem till sin pappa och äter. Hon är först lite blyg men efter ett tag spricker hon upp i ett leende.

– Jag gillar att gå i skolan, säger hon, och att läsa. Jag vill bli lärare när jag blir stor – jag tycker om att prata framför klassen och räcker ofta upp handen.

Detta gör OPEN:

  • Betalar skolavgifter för 860 barn.
  • Ger skolmaterial till barnen.
  • Pratar med föräldrar om hur viktig skolan är.
  • Utbildar lärare och rektorer. Ett viktigt fokus är respekt så att personalen i skolan behandlar barnen bra. Ett tidigare problem var att lärare blir arga, skriker eller till och med slår barn. 

Familjen lever under mycket fattiga omständigheter, liksom de flesta i området. Husen är mycket enkla med väggar av lera och plåttak. Värmen dallrar där inne. Rinnande vatten, el och andra bekvämligheter är inget du kan räkna med här.

Utbildning är nyckeln

Det är fredag och marknadsdag så Samatas mamma är inte hemma. Hon säljer fisk som hennes syster har skickat från Bamako. Båda föräldrarna försöker annars skaffa mat för dagen genom att odla själva. Samatas pappa, Mahamadou, kör ibland lastbil – när han kan få jobb, men möjligheterna skiftar. Det är tydligt att han är stolt över Samata.

Samata med sin pappa Mahamadou.

Själv gick han inte ens två år i skolan innan han tvingades sluta för att hjälpa sina föräldrar på gården. I Mali går bara 70 procent av barnen i skolan och bland de vuxna är det bara fyra av tio som kan läsa.

– Det är bättre att Samata går i skolan än att hon stannar hemma. För mig är det svårt att få jobb eftersom jag varken kan läsa eller skriva. Om Samata går i skolan får hon inte pengar, men hon får kunskap som kan hjälpa henne resten av livet, säger Mahamadou.