Diakonia - Människor som förändrar världen
Människor med munskydd springer på gatan. Polisens metoder för minska spridningen av covid-19 har på flera håll i Kenya varit mer dödliga än själva sjukdomen. Foto: TT

Kunskap räddar liv

I ett krisläge ställs mycket på sin spets. I Kenya rapporteras om misshandel, och till och med dödsfall, när poliser agerat för att minska smittspridningen av covid-19. Men där Diakonia utbildat poliser i mänskliga rättigheter har våldet minskat.

För att begränsa spridningen av covid-19 har regeringen i Kenya bland annat förbjudit både inrikes och utrikes resor, liksom offentliga och religiösa sammankomster. Dessutom är det utegångsförbud i hela landet från 19 på kvällen till 5 på morgonen. Att bryta förbudet kan medföra böter och i värsta fall fängelse.

En pojke har skjutits till döds

Diakonias samarbetsorganisation Independent Medico-Legal Unit, IMLU, arbetar för mänskliga rättigheter med särskilt fokus på rättsväsendet. Sedan åtgärderna för att minska smitta infördes har IMLU bevakat och kartlagt polisens agerande och från hela landet rapporteras om fall av godtyckligt och ibland till och med dödligt våld. Polisen har bland annat använt piskor, batonger, tårgas och skarpladdade vapen. En 13-årig pojke har skjutits till döds.

Vid ett tillfälle tömde polisen gatorna med våld, trots att det var två timmar kvar tills utegångsförbudet skulle träda i kraft. Utegångsförbudet är en åtgärd för att minska spridningen av covid-19, ändå har människor tvingats tätt ihop på marken, ibland till och med på varandra, med risk för värre spridning av viruset.

Polisstationer har fått beröm

Men IMLUs kartläggning visar också att långsiktigt arbete ger resultat. På de tretton polisstationer där Diakonia under tre år finansierat ett arbete för att förbättra polisers kunskaper om mänskliga rättigheter finns inga rapporter om våld. Tvärtom har polisstationerna fått beröm från människor i området för att de upprätthållit utegångsförbudet på ett mänskligt och lagligt sätt.

– Genom utbildningen har vi fått en större förståelse för hur vi kan samarbeta med allmänheten. Vi har arbetat med att bygga goda relationer till medborgarna och ett av de viktigaste resultaten är färre brott. Nu kommer människor frivilligt till oss med information om brott. Utbildningen har också breddat vår förståelse för mänskliga rättigheter och det hjälper oss att hantera ärenden bättre. Särskilt under den här tiden när vi alla är sårbara, säger Moses Juma, som är chef på polisstationen i Keringet i västra Kenya.

Under coronapandemin och har Diakonia också skänkt desinfektionsmedel, handskar och masker för att ytterligare begränsa spridningen av covid-19.