Diakonia - Människor som förändrar världen
"Att arbeta för mänskliga rättigheter i motvind", det är namnet på seminariet om Palestina och Israel under MR-dagarna på Stockholmsmässan. Kom och lyssna! Foto: Marcus Marcetic

Diakonia på MR-dagarna i Älvsjö

Den ene är israel och den andre är palestinier. Man skulle kunna tro att de är fiender men de kämpar för samma sak – fred i regionen och att mänskliga rättigheter respekteras. I Stockholm möts Hagai och Mahmoud under Mänskliga Rättighetsdagarna på ett av Diakonias seminarier. Missa inte det!

2018-11-09

Den 15-17 november är det dags för årets MR-dagar. Över 200 programpunkter under tre dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö. Temat är ”Rätten till ett liv fritt från våld” och Diakonia medverkar i fyra olika seminarier. Vi hoppas att få träffa dig där!

Valet i Zimbabwe och kvinnors politiska deltagande
Kvinnors politiska deltagande är grundläggande för demokratin. För fyra månader sen var det val i Zimbabwe. Nu analyserar vi vilken roll kvinnorna spelade, före och efter valet. Deltar gör Sakhile Sifelani från Diakonias samarbetsorganisation WiPSU och Elizabeth Ncube, före detta oppositionspolitiker i Zimbabwe.
Torsdag 10.30-12.00, lokal C6
Seminariet hålls på engelska

Sparrisodling i Peru.

Din mat – deras vattenkris? Perus sparrisindustri orsaker vattenbrist och arbetsmiljöproblem: Vad kan svenska företag och konsumenter göra?
Svenska livsmedelsbutiker säljer sparris och andra grönsaker från Peru. Medan peruanska exportföretag inom jordbruksindustrin förbrukar 90 procent av grundvattnet så har lokalbor bara tillgång till vatten under ett par timmar om dagen. Ibland bara var tredje vecka. Kom till lanseringen av rapporten från Diakonia och Swedwatch som handlar om ansvar och roller, och se en kort dokumentär från Peru.
Torsdag 13.30-14.00, lokal Globala scenen, Arr: Diakonia och Swedwatch
Seminariet hålls på engelska.

Våld mot människorättsförsvarare – företagens roll
Hot och våld mot MR-försvarare eskalerar världen över. I många fall är övergreppen direkt kopplade till företag. Lokalbefolkning och urfolk som försvarar rätten till sin mark och naturresurser är särskilt utsatta. Vilket ansvar har företagen för att det blir så? Vilket ansvar har svenska staten för hur svenska företag agerar utomlands? En filippinsk civilsamhällesorganisation diskuterar med företagsrepresentanter och beslutsfattare.

Torsdag 15.00-16.00, lokal C8, Arr: Forum Syd, Raoul Wallenberg Institute, Swedwatch, Diakonia, Amnesty International, Naturskyddsföreningen, Afrikagrupperna, FIAN Sverige
Seminariet hålls på engelska

Hagai El-Ad, chef för organisationen B'Tselem.

Att arbeta för mänskliga rättigheter i motvind – Israel och Palestina
Kom och lyssna till två av de viktigaste och mest aktuella rösterna i Israel-Palestinakonflikten. Under MR-dagarna har Diakonia bjudit in Hagai El-Ad, chef för den israeliska organisationen B’Tselem, och Mahmoud AbuRahma, medarbetare i den palestinska organisationen Al Mezan, till ett samtal om mänskliga rättigheter i motvind och om hur MR-organisationer kan väcka hopp om fred.
Fredag 16.00-17.30, lokal T1
Seminariet hålls på engelska.