Diakonia - Människor som förändrar världen

Hotade människorättsförsvarare på Sverigebesök

Large thumbnail
2017-04-04

Trots hoppet som fredsavtalet i Colombia väckt fortsätter morden på och attackerna mot människorättsförsvarare att öka. I samarbete med svenska ambassaden delar Diakonia varje år ut ett nationellt pris för att uppmärksamma det viktiga men ofta farliga arbete som människorättsförsvararna utför. Fyra av pristagarna är denna vecka i Stockholm för att tala om sitt arbete och om fredsprocessen i Colombia.

Förra året mördades 85 ledare och MR-försvarare. De flesta verkade på den colombianska landsbygden ofta i områden där illegala väpnade grupper är aktiva och där människorättsförsvarare ses som ett hot mot den egna verksamheten. Den internationella uppmärksamhet som pristagarna får stärker deras position och anseende i landet och ger dem i viss mån skydd.

En av få överlevande
Maria Ruth Sanabria Rueda vann 2016 års pris i kategorin "Ett helt livs arbete för mänskliga rättigheter". Hon är en av få överlevande från vänsterpartiet Unión Patriótica som under 1980- och 1990-talen fick se tusentals av sina förtroendevalda mördade. Maria Ruths man var ett av offren och själv har hon överlevt tre mordförsök. När även barnen hotades såg hon ingen annan utväg än att lämna sitt hem och söka skydd på annan ort. Där blev hon kvar i 15 år innan hon vågade återvända.
– Priset är viktigt för det synliggör det annars okända arbete som vi gör för rättvisa och fred. Det internationella stödet ger oss skydd och vi är här för att prata om vårt arbete och för att göra oss påminda, säger Maria Ruth Sanabria Rueda som sedan några år tillbaka lever dygnet runt med livvakter.

"Som att bli vingklippt"
Marisol Figueroa Cortés är i Sverige som representant för det kvinnliga advokatkollektivet Corporación Colectivo de Abogados Luis Carlos Pérez (CCALCP), som vann priset i kategorin “NGO-arbete”. För hennes del startade hoten några månader efter att fredsavtalet skrevs under i höstas och sedan dess har även hon levt med livvaktsskydd. 
– Att leva under dödshot är som att bli vingklippt. Man befinner sig i en bubbla. Med ett säkerhetsschema som innebär att man rör sig mellan hemmet och kontoret, kontoret och hemmet. Det påverkar inte bara mig utan även min familj och mina vänner, berättar hon.

Kvällsseminarium om säkerhetsläget och den fortsatta fredsprocessen
Colombiagruppen, Diakonia och Svenska kyrkan bjuder in till kvällsseminarium där pristagarna delar med sig av sina erfarenheter och analyser kring hur säkerhetssituationen i landet påverkar genomförandet av fredsavtalet och möjligheterna till politisk deltagande.

Datum5/4
Tid:kl 17
Plats:Klara Södra Kyrkogata 1, 9tr
MedverkandeMaría Ruth Sanabria Rueda – Vinnare i kategorin ”Ett helt livs arbete för MR”
José Milciades Sánchez – Vinnare i kategorin ”Årets MR-försvarare”
Abid Manuel Romaña Meana – Representant för Foro Interétnico Solidaridad Chocó, FISCH – Vinnare i kategorin ”Kollektivt gräsrotsarbete”
Marisol Figueroa Cortés – Representant för Corporación Colectivo de Abogados Luis Carlos Pérez (CCALCP) – Vinnare i kategorin “NGO-arbete”

Medverkar gör även:
Bo Forsberg – generalsekreterare, Diakonia
Margarita Koltai – teamledare Latinamerika och Asien, Svenska kyrkans Internationella arbete


För mer information och för att komma i kontakt med pristagarna, vänligen kontakta Diakonias pressnummer 08-453 69 33 eller mejla på media@diakonia.se.