Diakonia - Människor som förändrar världen

LuxLeaks: Imorgon faller domen mot visselblåsarna

2017-03-14

Den 15 mars faller domen över de båda visselblåsarna och journalisten bakom den så kallade LuxLeaks-skandalen. De avslöjade 2014 hur storbolag, däribland Pepsi och IKEA, med hjälp av PwC erhållit hemliga skatteupplägg i Luxemburg och därmed minimerat sina skattebetalningar. Det är dags att sätta stopp för denna typ av hemliga skatteupplägg.

Genom att kanalisera hundratals miljarder dollar genom Luxemburg så lyckades företagen i LuxLeaks-skandalen minimera sina skatter, i vissa fall till så lite som en procent av vinsten. Avslöjandet har bidragit till att flera viktiga steg tagits inom EU för att komma åt multinationella företags komplicerade skatteupplägg, som enbart syftar till att betala så lite skatt som möjligt. Visselblåsarna har på så sätt agerat blåslampa för att utveckla lagstiftningen på området.

De borde inte straffas utan tackas
De två visselblåsarna, Antoine Deltour och Raphaël Halet, är båda före detta anställda på revisionsfirman PwC. Tillsammans med journalisten Edouard Perrin, som hjälpte dem att göra fallet känt, ställdes de inför rätta.
— De tre borde inte straffas utan snarare tackas för att de agerade i allmänhetens intresse när de avslöjade hur storbolagen smiter undan skatt. Visselblåsare i skatteskandaler bör skyddas, säger Penny Davies, policyrådgivare i skattefrågor på Diakonia.

LuxLeaks visar behovet av transparens
Antoine Deltour dömdes 2016 till 12 månaders fängelse i villkorlig dom samt böter på €1,500. Raphaël Halet dömdes till nio månaders fängelse i villkorlig dom och böter på €1,000. Båda överklagade. Journalisten Edouard Perrin frikändes efter första rättegången men den domen överklagades av åklagaren.

Den slutliga domen tillkännages kl15:00 imorgon, den 15:e mars. Samtidigt går storbolagen fria.
— LuxLeaks-skandalen visar behovet av ökad transparens i företagens rapportering - så kallad land-för-landrapportering, där företagen åläggs att öppet redovisa vilka vinster de gör och vilka skatter de betalar i de länder de är verksamma. Det är dags att sätta stopp f��r denna typ av hemliga skatteupplägg som gång på gång avslöjats genom läckor, säger Penny Davies.