Diakonia - Människor som förändrar världen

Marcha por la paz - Marsch för fred i Colombia

Över en miljon människor demonstrerade i Colombias huvudstad Bogotá för att kräva fred med social rättvisa. Kommunen gav sina anställda och skolbarn ledigt för att delta. Bussar med människor från hela landet anlände till Bogotá, en del efter att ha rest i tre dagar.

Lina Erazo från Diakonia var med

En av de över en miljon människorna som var med i fredsdemonstrationen var Lina Erazo från Diakonias regionkontor i Colombia. Här berättar hon om sina upplevelser och intryck från demonstrationen.

Uppmanades av presidenten

Demonstrationen sammankallades av en mängd sociala organisationer och myndigheter. Även landets president uppmanade colombianerna att delta för att stödja fredsförhandlingarna som genomförs på Kuba.

Förhoppningarna varierar för ett slut på den väpnade konflikten som har pågått i decennier mellan högermiliser, gerilla och militären.

Colombias folk vill ha fred

Demonstrationen visar att fredsprocessen har folkligt stöd, enligt många en viktig faktor för att förhandlingarna ska få resultat. Gloria Cala som deltog i marschen påpekar att det viktiga var mångfalden i demonstrationen.

- Vi har haft många stora demonstrationer i Bogotá. Den här var annorlunda. Vanligtvis demonstrerar var grupp för sig. Nu gick vi tillsammans, anhöriga till offer för såväl gerillans som statens våld. Det ger mig hopp.