Diakonia - Människor som förändrar världen
Daniel Pedro talar på en bysamling för mayafolket qanjobal i Huehuetenango 2012. Foto: ADH

Kidnappad guatemalansk ledare hittad död

Daniel Pedro från Diakonias samarbetsorganisation ADH i Guatemala, kidnappades den 7 april 2013. Den 16 april, hittades han mördad. Daniel Pedro deltog i motståndet mot ett storskaligt vattenkraftsprojekt, där ett transnationellt företag tvingar bort människor från sin mark.

Arbete som gjorde skillnad

ADH (Asamblea de Pueblos de Huehuetenango por la Defensa del Território) beskriver i ett pressuttalande att Daniel Pedro varit en viktig gestalt i att främja och arbeta för mayafolket qanjobals rättigheter i Huehuetenango, Guatemala. Pedros deltagande i motståndet mot ett vattenprojekt i Santa Eulalia har varit en bidragande orsak till att urfolk vägrat att acceptera hur de har behandlats och drivits bort av företaget som ansvarar för projektet.

Krav på att undersöka fallet

Diakonia fördömer händelsen och sluter upp med ADH i solidaritet med Daniel Pedros familj och samhällena i området. ADH kräver att myndigheterna undersöker fallet, både vem som genomförde det och vem som låg bakom mordet på Pedro.

Ni kan inte tysta våra röster

Trots mordet på Daniel Pedro är ADH fast beslutna att fortsätta sitt arbete för mayafolket qanjobals rättigheter.

- Ni kan hugga av våra grenar men ni kan aldrig dra upp våra rötter och än mindre tysta våra röster, säger ADH och uppmanar alla att delta kampen för rättvisa.

Diakonia stöder ADH:s utbildningar om urfolkens kollektiva rättigheter. Diakonias stöd hjälper ADH att ha en stark röst i kraven på att dessa rättigheter respekteras. Genom ADH arbetar Diakonia för att bekämpa rasismen i landet och deltar i uppbyggandet av ett land där mångfald av kulturer, etnicitet och språk respekteras.