Diakonia - Människor som förändrar världen
Torkan och hungern har gjort Ahmed till flykting i sitt eget land. Han bor nu i ett läger i huvudstaden Ouagadougou eftersom det inte längre fanns mat i byn. Foto: Ollivier Girard

Hunger i Burkina: Detta gör Diakonia

Hela det stora Sahelområdet längs Saharas södra kant står inför en svältkatastrof. Diakonia är på plats sedan många år i Burkina Faso och arbetar långsiktigt för att stödja de mest utsatta människorna. Nu behöver vi din hjälp för att året ut kunna ge humanitärt stöd till 56 000 människor som våra samarbetsorganisationer sett saknar mat!

Drygt 56 000 människor får hjälp

Diakonias lokala samarbetsorganisationer i Burkina Faso arbetar bland annat med att ge utbildning i jordbruksmetoder som hjälper människor till en bättre framtid, där de blir mindre utsatta för torkans följder.

Vi gör nu humanitära insatser för 56 639 människor som drabbats av hunger eller svält i provinserna Kadiogo, Oudalan, Sanmatenga, Bam och Namentenga.

Exempel på vad vi gör:

Barn som flytt från hunger och stridigheter i grannlandet Mali får hjälp med mat och beskydd.

Spannmål köps i regioner där skördarna varit bättre och distribueras för lågt pris eller gratis till familjer i torkdrabbade områden.

Spannmål delas ut till hushåll som i vår kartläggning bedömts vara extra utsatta. Särskilt fokus ges till ammande och gravida, barn och människor med funktionshinder.

Ett brett upprop för att kunna hjälpa många

I Burkina Faso har Diakonia tagit på sig en ledande roll inom det lokala nätverket av organisationer som är medlemmar i ACT Alliance. I arbetet ingår att samordna och ha överblick så att den humanitära hjälpen blir så effektiv som möjligt.

Inom ramen för ACT Alliance har Diakonia  gjort en så kallad apell. I detta upprop söker vi andra internationella organisationers hjälp för att kunna genomföra de humanitära insatserna i den omfattning vi och våra samarbetsorganisationer bedömer är nödvändiga. Gensvaret från systerorganisationer har varit stort, men ännu är inte hela budgeten täckt.

Pengar från givare i Sverige gör, tillsammans med medel från internationella organisationer, att Diakonia och våra samarbetsorganisationer kan genomföra allt det vi ser behövs för att lindra den akuta nöden.