Diakonia - Människor som förändrar världen

Awa i Burkina Faso tror på framtiden

Awa Nignan är med i en grupp för kvinnliga sojaproducenter i byn Mouna, Burkina Faso. Under svåra förhållanden kämpar de för att familjen ska ha något att äta. Kvinnorna i Mouna har gått samman för att förändra sin livssituation. De är eldsjälar som visar prov på en enorm framåtanda, trots knappa resurser.

Arbetet ger resultat, och folk har slutat skratta åt kvinnorna

– När vi startade gruppen var det många som skrattade åt oss. Men vi fortsatte att kämpa och kan se att det verkligen ger resultat, säger Awa. Kvinnorna i byn startade gruppen 2007, eftersom de inte längre ville vara ekonomiskt beroende av männen. Genom Diakonias samarbetsorganisation APME2A får de bland annat teknisk rådgivning och utbildning om hur man bäst odlar och tar hand om jorden.

Varierad odling ger tryggare inkomster

– Innan jag gick med i gruppen försörjde jag mig under torrperioden genom att samla frukter. Under regnperioden plockade jag sheanötter. Det var ett hårt och osäkert arbete som gav dåligt betalt, berättar Awa. Numera skördar hon och de andra bönderna i kvinnogruppen sojabönor och ris under regnperioden, och grönsaker och sheanötter under torrperioden.

Att man satsar på soja beror på att det är billigt och innehåller bra protein som både människor och djur kan leva på. Samtidigt är det bra för miljön eftersom det inte kräver så mycket konstgödsel.

– Vi kämpar inte bara för vår egen skull, man måste tänka större än så, säger Awa. Awa har fyra barn, varav två går i skolan. De två äldsta gick i skolan tidigare, men var tvungna att sluta eftersom familjen inte hade råd betala alla skolavgifter. Dessutom behövdes barnen som arbetskraft hemma.

Awa önskar att hon hade börjat med sojaodlingen tidigare så att barnen hade fått den utbildning de behöver för en bättre framtid:

– Jag fick aldrig själv gå i skolan, men jag förstår hur viktigt det är och kämpar hårt för att de ska få utbildning.

Ge din gåva till Diakonia. Våra lokala samarbetsorganisationer finns på plats före, under och efter katastroferna.