Diakonia - Människor som förändrar världen
Två av Victoria Merlo Velasquez barn har åkt till USA för att söka lyckan. Foto: Anna Lok

Victoria saknar sina söner

Victoria Merlo Velasquez, 52, bor i La Peña utanför El Triunfo i sydöstra Honduras. Två av hennes fyra barn bor i USA: Henry, 28, som åkte för fem år sen och Freddy, 26, som följde efter ett år senare. Hon har inte träffat dem sedan dess.

2014-02-03

– Vi har kontakt per telefon någon gång i veckan. Jag brukar ringa för det är billigare för mig än för dem – telefonbolagen har en massa erbjudanden för att ringa USA, eftersom så många har släkt där, säger hon.

Sönerna har haft flera olika jobb för att kunna försörja sig, ofta säsongsarbeten, alltid svart förstås eftersom de är illegala invandrare. Just nu jobbar de som diskare.

– Ibland skickar de pengar till mig, berättar Victoria. Men inte alltid. De måste skicka för att försörja sina barn också.

Honduras i topp

Honduras det är ett av de länder som tar emot flest pengaförsändelser från utlandet i procent av BNP, 2010 var det nästan en femtedel, 2 700 miljarder dollar, år 2010.

– Det är väl okej att de är där borta, suckar Victoria. Men det som oroar mig mest är om de skulle bli sjuka, på riktigt. Vad ska de göra då?

Vi ringer upp Henry, som bor i Colorado. Han tog sig över mexikanska gränsen med hjälp av en coyote, en människosmugglare.

– Jag tror inte att man någonsin vänjer sig riktigt vid situationen som illegal. Det går inte att leva normalt. Om jag skulle köra bil till exempel och blir stoppad i en poliskontroll kan jag bli deporterad. En del poliser är väldigt rasistiska, säger han.

Han umgås mest med sin bror och med andra latinos, och säger att han tycker fortfarande att det är pinsamt att prata engelska. Han har inte riktigt vant sig, trots att han pluggade engelska ett tag.

Längtar hem

Ibland jobbar Henry hårt och långt mer än åtta timmar per dag, ibland är han arbetslös flera veckor i sträck. Enda sättet att bli legal är att gifta sig med en amerikan eller skaffa ett vitt jobb. Men han tror inte på något av det, utan vill åka hem om ett år. Fast det har han sagt i flera år nu.

– Jag har en son i El Triunfo som jag aldrig har träffat – jag visste inte ens att hans mamma var gravid när jag åkte, säger han. Och jag längtar tillbaka till mitt land och min familj.