Diakonia - Människor som förändrar världen
Beväpnade män hotade medlemmar från urfolket Sawhoyamaxa i Paraguay. Foto:Olga Khrustaleva

Sawhoyamaxa i Paraguay hotas med vapen

Onsdagen den 17 juni hotades medlemmar ur folkgruppen Sawhoyamaxa av tungt beväpnade män, anställda i två olika företag som ägs av den tyske affärsmannen Heribert Roedel. Sawhoyamaxas ledare, Carlos Marecos, fick en pistol riktad mot sig och hotades till livet. De två poliser som befann på platsen gjorde ingenting för att ingripa. 

2015-06-18

Urfolket har fått rätt i domstol

I april förra året flyttade folkgruppen Sawhoyamaxa äntligen tillbaka till den mark de fördrivits från då staten sålt marken till en tysk affärsman.

Tillsammans med Diakonias samarbetsorganisation Tierra Viva tog urfolket Sawhoyamaxa fallet till den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter och år 2006 föll domen till urfolkets fördel.

Den paraguayanska staten exproprierade 14 404 hektar mark. Trots det lämnade den tyske affärsmannen inte marken. I april 2014 valde Sawhoyamaxa att helt enkelt flytta tillbaka ändå. Anställda på företaget har dock bott kvar i omådet hela tiden.

Sawhoyamaxa har sedan dess begärt att företagen helt ska lämna deras mark, men utan resultat.

Tungt beväpnade män hotade Sawhoyamaxas ledare

Onsdagen den 17 juni kom sex tungt beväpnade män, anställda på de två företag som ägs av den tyske affärsmannen Roswell Company SA och Kansol SA. Med sig hade de två poliser som inte ingrep när männen riktade sina vapen mot Sawhoyamaxas ledare Carlos Marecos, trots att området de befann sig på är en del av totalt 14 404 hektar som den paraguayanska staten lämnat tillbaka till Sawhoyamaxa.

Hoten filmades

Som tur var befann sig en av Tierra Vivas advokater och företrädare för Sawhoyamaxa i närheten tillsammans med en journalist och allt som hände filmades.

De anställda stängde in sig ett av husen och var under torsdagen kvar där, fortsatt beväpnade. De umgås förtroligt med polisen som fortfarande inte har ingripit.

Händelsen har anmälts till åklagaren och Sawhoyamaxas företrädare kräver båda företagen och deras anställda lämnar området omedelbart.