Diakonia - Människor som förändrar världen
Haya Atatra kommer till Sverige och Bokmässan för att berätta om unga och skrivande på Västbanken. Foto: Claes Herrlander

Hon skriver för livet

I år har Diakonia med sig en speciell gäst till Bokmässan i Göteborg: Haya Atatra från Västbanken. En ung tjej på 22 år som skriver och drömmer om en framtid med rättvisa och respekt för mänskliga rättigheter. Här finns ett brev från Haya där hon berättar om sig själv: 

2015-09-22

Jag heter Haya Atatra och är 22 år. Jag har en fil kand-examen i journalistik, sociologi och filosofi från Birzeit University. Nu arbetar jag med sociologi samtidigt som jag frilansar som journalist. I framtiden planerar jag att fortsätta läsa på universitetet.

Jag växte upp i en familj som uppmuntrade mig att engagera mig i föreningar och att jobba som volontär – att vara en förebild både hemma och utanför husets väggar. Jag engagerar mig i många olika kampanjer, främst när det gäller mänskliga rättigheter. Jag tänker att mitt engagemang gör samhället bättre.

I fem år har jag varit frivillig i verksamheten hos Tamer Institute. Jag har jobbat med gruppen som kallas ”Yaraat” som fokuserar på skrivandet. Vi träffas en gång i veckan och pratar om olika texter, dikter eller noveller.

En del av det vi skriver kommer med i vår tidning som heter samma som gruppen; Yaraat. Det betyder ”pennor” på arabiska. Jag är med i redaktörsgruppen för tidningen.

Ibland har vi kurser och workshops med författare för att vi ka få chans att utveckla vårt skrivande. En av de allra bästa sakerna som jag verkligen älskar, är våra sommarläger. Då träffas ungdomar och unga vuxna från hela Västbanken för att ha workshops, diskutera, göra exkursioner och ha kul.

Jag är också med i projektet ”Brev till idag” där vi lär oss om Palestinas historia. Vi har besökt olika delar av Västbanken och skrivit en slags ”historiska recensioner”. Jag valde att skriva om Jesus och hans korsfästelse eftersom den symboliserar så mycket, både för mig som person och för mitt folk som utsätts för ett sådant lidande idag. Vi samlade alla texterna i en bok som heter “En text och en annan”.