Diakonia - Människor som förändrar världen
Klimatambassadörerna fortsätter att kraftsamla från Sverige.

Terrorn stoppade vår resa - men inte engagemanget

Det blir ingen resa till Paris för de 60 klimatambassadörer som skulle delta i den folkliga mobiliseringen inför klimattoppmötet. Istället blir det en gemensam manifestation i Stockholm. "Nu är det viktigare än någonsin att vi samlas och gör våra röster hörda", säger mobiliseringshandläggare Sara Hugosson.

2015-11-19

Skulle delta i stor klimatmarsch

På torsdag nästa vecka skulle 80 personer, varav 60 klimatambassadörer, åkt buss till Paris. Tanken var att på plats visa världen, och det stora klimatmötet COP21, att det finns en stark rörelse för klimatet och klimaträttvisa. Ambassadörerna hade bland annat planerat att att delta i ett pilgrimsmöte och den stora klimatmarsch som väntades samla en halv miljon deltagare från hela världen.

Vill höras ända till Paris

Men kombinationen hot om fler terrorattacker och att franska polisen därför inte tillåter demonstrationer har gjort att resan ställts in. Istället planerar nu kampanjledningen för en helg i Stockholm i solidaritet med klimatmötet.

Alla är besvikna över att resan ställs in. Men som någon sa: när man gråtit en skvätt är man mer peppad än någonsin att istället delta i klimatmarschen i Stockholm så att det hörs hela vägen till Paris, säger Sara Hugosson. 

Tvåtusen klimatmarscher över hela världen

Även om det står klart att den stora klimatmarschen i Paris inte blir av, kommer det fortfarande att ske över 2000 klimatmarscher runt om i världen den 29 november. I Sverige arrangeras hela 20 klimatmarscher och klimatambassadörerna kommer att delta i Stockholm. 

Över 20 000 namn insamlade

Men innan dess samlas allihopa för att under hela helgen för att ladda inför marschen och fira klimatambassadörernas framgångsrika arbete. Kampanjen har i dagarna passerat det ursprungliga målet på 20000 svenska namn. Nu är förhoppningen att hinna få in 25 000 namnunderskrifter som ska lämnas över till statsminister Stefan Löfven i nästa vecka. 
Arbetet för tolerans, fred och klimaträttvisa fortsätter, oavsett var i världen vi befinner oss, säger Sara Hugosson.