Diakonia - Människor som förändrar världen

"Vi vill ge barnen hopp"

Med bokbussar och sagoberättare åker Tamerinistitutet ut till byarna på Västbanken för att ge barn och ungdomar tillgång till böcker och litteratur. Genom kreativa workshops i flyktingläger vill de få barnen att börja prata om sina drömmar och känna hopp. 

2015-09-29

Kreativa workshops för barn i flyktingläger

– Vi försöker få barnen att känna att det finns någonting annat. Att det finns något positivt även i det mest negativa, säger Sharif Moussa, ungdomsledare på Tamerinsitutet i flyktinglägret Shu´fat utanför Jerusalem. Här leder han en kreativ workhop där Omar och hans vänner får lära sig att uttrycka sina drömmar och ideér bland annat genom fotografering.
– Mitt syfte är att bli en berömd fotograf, för hela världen. För hela världen. Jag menar att jag vill bli en berömd fotograf, förklarar Omar Abd El Fattah och knäpper av några bilder med sin kamera.

Med bokbuss till byarna på Västbanken

Till byn Marj al-Ghazal på Västbanken åker sagoberättaren Salwa Jaradat regelbundet för att möta och interagera med barnen. Dit kör Tamerinsitutet samtidigt sin bokbuss, för att ge barnen tillgång till litteratur. Där finns palestinska barnböcker men även Putte i Blåbärsskogen och Pippi Långstrump är översatta till arabiska.
– Jag ser att min roll här är mycket viktig. Inte för att jag gör något särskilt stort utan för att barnen har ett så stort behov av lyssnande, av att sjunga och uttrycka sig, berättar Salwa Jaradat som möts av en glad hop av förtjusta barn när hon anländer till byn. 

Arbetet belönat med svenska ALMA-priset

Diakonias samarbetsorganisation Tamer Institute vann det prestigefyllda ALMA-priset till Astrid Lindgrens minne, för sitt arbete med barnlitteratur bland palestinska barn och ungdomar.
– Jag tror att det bästa som har hänt Shu´fat är att vi ger människor hopp. Vi talar om hopp som idé. Problemet är att ingen diskuterade det faktum att vi kunde förändras, att Shu´fat kunde bli vackrare, att människor kunde le igen och att vi kunde skratta tillsammans, säger Sarah Zahran, projektledare för Tamer.

Filmaren Annika Widebeck har besökt Tamerinstiutets verksamheter för barn- och ungdomar i byn Marj al-Ghazal utanför Jeriko på Västbanken och flyktinglägret Shu´fat utanför Jerusalem.