Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: PLHR-Syria

Syrisk-palestinsk människorättsaktivist tilldelas Per Anger-priset

I juli sköts han i ett attentatsförsök men överlevde, nu får han svenska regeringens pris. 2016 års Per Anger-pris tilldelas den 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb för hans modiga kamp för de mänskliga rättigheterna i Syrien.

2016-09-29

2016 års Per Anger-pris tilldelas den 27-årige syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb för hans modiga kamp för de mänskliga rättigheterna i Syrien. Mitt i en pågående krigshärd och i skärselden mellan stridande parter dokumenterar han övergrepp, medlar mellan olika grupper och för de mest utsattas talan. Med livet som insats verkar han i Per Angers anda.

– Jag är inte ens säker på om jag kommer att leva om fem eller tio år. Men jag är säker på att jag kommer fortsätta att jobba för det jag tror på och använda alla de icke-vålds metoder som står i min makt, säger Abdullah al-Khateeb.

Sedan upproret mot diktaturen i Syrien inleddes 2011 har Abdullah al-Khateeb varit en stark röst för de fredliga protesterna för demokrati och mänskliga rättigheter. Abdullah har arbetat med flera olika utbildningsprojekt kring folkrätt, mänskliga rättigheter och demokrati. På grund av detta lever han under konstant hot och lever idag gömd i Syrien. Han har klarat sig undan två kidnappningsförsök, han har skottskadats i ett attentat riktat mot honom, hans far är fängslad på grund av sin sons aktivism och bröderna har tvingats fly till Europa. Abdullah al-Khateeb är också en av grundarna av Palestinian League for Human Rights – Syria, ett nätverk som övervakar och dokumenterar palestinska flyktingars situation i Syrien med syfte att främja statslösa palestiniers rättigheter.