Diakonia - Människor som förändrar världen
Anna Tibblin, regionchef för We Effect i Latinamerika, Georg Andrén, Sveriges ambassadör i Centralamerika och Viveca Carlestam, regionchef för Diakonia Latinamerika under presskonferensen 17 mars. Anna Tibblin, regionchef för We Effect i Latinamerika, Georg Andrén, Sveriges ambassadör i Centralamerika och Viveka Carlestam, regionchef för Diakonia Latinamerika under presskonferensen 17 mars.

”Vi måste ställa tydligare krav på EU och Sverige att agera”

Den tredje mars chockades världen av nyheten att Berta Cáceres, grundare av organisationen COPHIN, miljöaktivist och försvarare av de mänskliga rättigheterna, hade mördats i sitt hem i Honduras. I veckan mördades ytterligare en ledare för samma organisation. Diakonia tillsammans med We Effect och Sveriges ambassadör i Centralamerika, Georg Andrén, reste till Honduras för att besöka COPINH och Berta Cáceres familj. 

2016-03-18

Mordet på Berta Cáceres och de många andra människorättsaktivisterna i Honduras har skakat världen och flera organisationer och ledare runt om i världen går nu ut och fördömer morden. I veckan besökte Diakonia landet, tillsammans med We Effect och Sveriges ambassadör i Centralamerika, Georg Andrén. Och den 17 mars hölls en gemensam presskonferens där de bland annat ställde krav på oberoende internationell utredning av mordet.

-  Jag kommer att försöka påverka EU att ta ställning för en internationell undersökningskommission, säger Georg Andrén. Vi har förlorat en ledare, och vi kan inte tillåta att detta händer någonsin igen.

I samband med presskonferensen skickade den svenska ambassaden ut ett uttalande där de fördömer morden och uppmanar den honduranska regeringen att inte tillåta förövarna till dessa brott att förbli ostraffade. I uttalandet stödjer Sverige Honduras begäran till FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter om en internationell undersökningskommission i arbetet med en grundlig undersökning av händelserna.

Även Margot Wallström har uttryckt sin oro inför situationen i Honduras efter påtryckningar från Diakonia och en rad andra biståndsorganisationer. Som svar på det brev Diakonia tillsammans med Latinamerikagrupperna, Fian, We Effect, Jordens Vänner, Svenska Kyrkan och Framtidsjorden skickade den åttonde mars till utrikesministern skriver hon:

“Jag ser med oro på situationen för mänskliga rättigheter i Honduras. Mordet på Berta Cáceres, och nu i veckan även Nelson Garcia, bekräftar det allvarliga läget. Det är av yttersta vikt att brotten utreds och att gärningsmännen ställs inför rätta för dessa horribla dåd.” 

Zeid Raád Al Hussein, FN:s Högkommissarie för Mänskliga Rättigheter, har också uttalat sig och skriver i ett öppet brev:

”[Den honduranska] staten har det främsta ansvaret för de mänskliga rättigheterna och måste ställas till svars. Men även de som finansiera utvecklingsprojekt måste visa att de tar de mänskliga rättigheterna på allvar, och är inte en del av problemet.”

Berta Cáceres hade innan mordet varit utsatt för ett flertal mordhot på grund av sin kamp mot utländska investeringar som, enligt COPINH, bryter mot lencafolkets rätt till sin mark och sina naturresurser. Berta Cáceres var en av de många människorättsförsvarare i Honduras som beviljats skyddsåtgärder från den fond som startats av Diakonia och våra samarbetspartners. Likaså hade den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter utfärdat skyddsåtgärder för Berta.

- Nu räcker det! Vi måste bli mer högljudda och ställa än tydligare krav på EU och på den svenska regeringen att agera i Honduras. Situationen i Honduras blir bara värre; det kan inte få fortsätta så här. Vi måste också bli ännu bättre på att stödja våra lokala partners, säger Viveka Carlestam, regionchef för Diakonia i Latinamerika.

We Effect som arbetar med att stötta Honduras bonde- och urfolksrörelser som arbetar för att minska fattigdomen, se till att människor har mat för dagen och tak över huvudet,uttrycker en oro inför det fortsatta arbete för att förbättra urfolkens situation.

- Det här handlar om fattiga bönder som blir fråntagna mark, vatten och skog. Deras rättigheter är skyddade enligt lag. Men rättssystemet finns inte; regeringen bryr sig inte och enskilda politiker tjänar enorma summor på att sälja ut landets naturresurser. De som protesterar riskerar livet, säger Anna Tibblin, regionchef för We Effect i Latinamerika.