Diakonia - Människor som förändrar världen
Cherry G. League är stolt. Hon tog initiativet till den plantskola som nu ger flera kvinnor en inkomst, sex månader efter tyfonen Haiyan. Foto: CPBC

Sex månader efter tyfonen Haiyan

– Det här är vår plantskola, säger Cherry G. League, stolt. Tack vare henne har nu kvinnorna på Jinomocoön i Filippinerna hittat ett eget sätt att bidra till familjens försörjning. Sex månader efter tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna börjar människorna på ön så smått se en ljusning i tillvaron igen.

2014-05-12

36 döda, 27 saknade och ett helt förstört samhälle

Före tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna den 8 november 2013, bodde 1960 invånare på Jinomocön. Fiske och jordbruk försörjde sig de flesta på. Männen var ute till havs eller arbetade på gården och kvinnorna tog hand om hem och barn och äldre anhöriga. Livet på ön var enkelt men tillräckligt. Men saker och ting förändrades på ön den 8 november 2013. Tyfonen resulterade i 36 omkomna, 27 saknade och 274 hus som helt förstördes. Fiskebåtar och odlingar förstördes helt eller delvis.

ACT Alliance samordnade effektiva hjälpinsatser

Jinomocön var platsen i Filippinerna där hjälpinsatsen för ACT Alliance, där Diakonia är en av medlemsorganisationerna, startade. Samordningen koordinerades effektivt, bland annat tack vare god lokalkännedom och att ACT Alliance arbetar med att ta tillvara varje organisations unika kompetens i katastrofsituationer.

Återuppbyggnaden är i full gång

Nu pågår bland annat 120 husbyggen i tre nya områden för familjer som bott i områden där regeringen, efter tyfonen, infört begränsningar när det gäller bostadsbyggande.

Många av invånarna på Jinomocoön har deltagit i ett projekt för att rensa bland annat skräp och buskar för att kunna odla nya grödor och att reparera de skadade fiskebåtarna.

Sex månader efter Haiyan har vi något att skratta åt igen, säger Glona C. Lapenig, i mitten. Foto: CPBC

Plantskola gav kvinnorna ny försörjning

Förutom stöd till att återskapa försörjningsmöjligheter startade kvinnorna också ett sidoprojekt i en nybyggd plantskola.

Cherry G. League är rådgivare för Salvacion Women Association of Barangay Salvacion på Jinomocön i Filippinerna. Hon är initiativtagare till projektet.
 
Kvinnorna arbetar nu fyra timmar om dagen med att odla grödor för försäljning. Glona C. Lapenig som också arbetar i plantskolan berättar hur uppskattat dessa träffar är för kvinnorna. Det har gett dem en säker plats att träffas på och umgås samtidigt som det ger dem en inkomstkälla till hushållet för att inte bara männen ska behöva stå för den biten.

Nu, sex månader efter tyfonen, säger kvinnorna att de har något att le åt igen.