Diakonia - Människor som förändrar världen
Under sitt Stockholmsbesök 2016 träffade den colombianska människorättsförsvararen Maria Ruth Sanabria bland annat svenska parlamentariker. Foto: Diakonia

Prisbelönad MR-försvarare attackerad

Natten till den 22/5 besköts bilen som människorättsförsvararen, Maria Ruth Sanabria färdades i. Hon klarade sig oskadd, men detta är bara en i raden av hot och attacker mot människorättsförs de senaste åren. Händelser som anmälts utan att någon misstänkt gripits.

2018-06-08

Colombia har gjort framsteg i riktningen mot ett land i fred genom avtalet mellan staten och Farc-gerillan och de pågående förhandlingarna med ELN-gerillan, men dessa framgångar står i stark kontrast till den ytterst allvarliga situationen för aktivister och människorättsförsvarare.

Staten måste skydda MR-försvarare

Under 2017 mördades 106 personer på grund av sitt arbete för fred och rättvisa, enligt Diakonias samarbetsorganisation Somos Defensores senaste rapport.
– Antalet döda har inte minskat utan ökat under det senaste året. Staten måste ta sitt ansvar och skydda dessa männikor om freden ska ha en riktig chans i vårt land, säger César Grajales, Diakonias Landchef i Colombia.

Fick Diakonias och Svenska kyrkans MR-pris

Maria Ruth Sanabria tilldelades 2016 Diakonia och Svenska kyrkans årliga MR-pris för sin outtröttliga kamp för människliga rättigheter i regionen Arauca. Hon har varit aktiv såväl fackligt som politiskt och som medlem i partiet UP upplevde hon den politiska förföljelse som resulterade i att över 3000 medlemar ur partiet mördades i slutet av 80-talet. Maria Ruth och hennes organisation CPDH har de senaste åren utsatts för en rad av hot och attacker.
– Våldet mot MR-försvarare, aktivister och sociala ledare hotar freden och är en upprepning av de decennier av blodig historia kantat av massaker och intolerans som vi hade hoppas att fredsavtalet skulle stoppa, fortsätter César Grajales.

Sverige kan göra skillnad

Under våren 2017 besökte Maria Ruth tillsammans med de andra pristagarna Sverige där de träffade svenska politiker och representanter för utrikesdepartementet och biståndsmyndigheten Sida. I dessa möten låg fokus på behovet av fortsatt stöd från Sverige till implementeringen av fredsavtalet.
–Sveriges regering, speciellt utrikesdepartamentet och parlamentariker är respekterade auktoriteter här i Colombia. All kommunikation om vikten av effektivt skydd för Maria Ruth och CPDH, kan göra skillnad, avslutar César Grajales.