Diakonia - Människor som förändrar världen

Riksinsamlingen för Världens Barn

För sextonde året genomfördes i början av oktober riksinsamlingen för Radiohjälpens Världens Barn. Den 3 oktober var det direktsänd gala i SVT1 och under flera dagar har det varit bössinsamling i landets 290 kommuner.

2014-10-06

Storsatsning från SVT gav draghjälp

Sveriges Television gjorde i år en storsatsning och engagerade under en dryg vecka kända tv-profiler från olika redaktioner. Malin Olsson fick uppdraget att på rekordtid besöka fyra länder för Diakonias del blev det ett känslostarkt möte kring vårt projekt med stöd till utsatta barn i Beirut, Libanon.

71 miljoner hittills i år

Årets insamling har hittills i år genererat 71 miljoner kronor som kommer att fördelas till hundratalet angelägna projekt för att långsiktigt stärka barns rättigheter och möjligheter.

Sedan starten 1997 har runt 1,3 miljarder kronor samlats in till långsiktig hjälp åt världens mest utsatta barn och de insamlade medlen går till att förändra villkoren för de barn som har det allra tuffast. Det kräver långsiktighet, lokal förankring och väl upparbetad logistik. Genom över hundra projekt med fokus på utbildning, hälsa och framtid får dessa barn de nödvändiga verktygen att lyfta sig ur fattigdom och orättvisor. 

Insamlingen Världens Barn är unik genom sitt samarbete mellan Radiohjälpen. Diakonia och 20 andra humanitära organisationer, SVT och Sveriges Radio samt ett stort antal skolor, föreningar och privatpersoner i landets 290 kommuner. Här samarbetar föreningar och organisationer, radio och tv, kyrkor och samfund, privatpersoner och företag för att skapa Sveriges största insamling och Världens Barn har genom detta breda engagemang blivit något av en folkrörelse där uppemot 45 000 frivilliga beräknas delta.

Kommunkampen - Sorsele i topp för tionde året i rad

Ett lekfullt inslag i insamlingen är en kommunkamp som på många håll bidrar till en kraftsamling och stort engagemang.

Sorsele kommun i Västerbotten tog hem segern för tionde året i rad med hela 109,92 kronor per invånare.

Bästa storstad över 50 000 invånare blev återigen Eskilstuna på 14,78 kronor per invånare.

För andra året i rad ligger Gotlands län i topp på 14,07 kronor per invånare.

Årets uppstickare blev Helsingborg kommun som ökade med nära 400 procent från föregående år.