Diakonia - Människor som förändrar världen
Cesar Grajales är Diakonias landchef i Colombia. Här håller han ett tal vid prisceremonin den 9 september i Colombia.

Pris för mänskliga rättigheter i Colombia

I Colombia har 34 människorättsförsvarare mördats under årets första sex månader. Statistiken bekräftar den sorgliga verkligheten som vi ser på plats. Diakonias MR-pris, som delades ut i Colombia i början av september, är ett sätt att synliggöra dem som sätter sina liv på spel för de mänskliga rättigheterna. 

2015-09-16

Stöd och uppmärksamhet från andra länder ger skydd

- Hade vi inte haft stöd från internationella organisationer som Diakonia hade många fler människorättskämpar fått sätta livet till, säger Francia Elena Marquez, som fick Diakonias MR-pris i kategorin "Årets människorättsförsvarare".

Priset, som instiftades 2012, har som syfte att uppmärksamma och stötta människorättsförsvarare och organisationer i Colombia.

Årets upplaga av priset slog rekord: 52 nominerade i fem olika kategorier. Ett rekord som är lika glädjande som nedslående.

- Det visar såklart att Diakonias MR-pris är viktigt men också att det fortfarande finns ett stort hot mot människor som försvarar våra mänskliga rättigheter. Historier som måste berättas, förklarar César Grajales, landchef för Diakonia i Colombia.

34 människorättsförsvarare har mördats i år

Situationen är allvarlig. Diakonias samarbetsorganisation Somos Defensores har i en rapport dokumenterat 34 mord på människorättskämpar i Colombia under perioden januari.juni 2015. 

Hälften av alla distrikt i Colombia finns respresenterade bland de nominerade till årets pris. Gruppen är även bred vad gäller etnicitet, ålder och kön.

Organisationen Colombia Diversa som drivit fallet med Sergio Urrego som tog sitt liv efter att ha diskriminerats och trakasserats på sin skola på grund av sin sexuella läggning, var en av de nominerade.

- Min son var en aktivist. Han kämpade för sina ideal. Han blev trakasserad inte bara för sina tankar och idéer utan också sin sexualitet, berättar Alba Lucía Reyes Arenas, mamma till Sergio. Tillsammans med Colombia Diversa fortsätter hon att arbeta för rättvisa i fallet kring sin sons död.

Stor uppmärksamhet i Colombia

Prisceremonin hölls den 9 september - på den nationella dagen för mänskliga rättigheter i Colombia. Den fick stort genomslag i media och sändes bland annat via Canal Capital, som är en av landets viktigaste TV-kanaler.

- Det här är ett väldigt viktigt stöd och erkännande för oss människorättsförsvarare. Något jag är väldigt tacksam för, menar Islena Rey Rodriguez, 2013-års pristagare av Diakonias MR-pris och mottagare av Sveriges Per Anger-pris 2015.