Diakonia - Människor som förändrar världen

Islena Rey Rodriguez får årets Per Anger-pris

Den colombianska människorättsförsvararen Islena Rey Rodríguez tilldelas utmärkelsen för sin ihärdiga kamp mot våld och kränkningar av de mänskliga rättigheterna i en av landets farligaste regioner. Islena Rey Rodriguez har nominerats till priset av Diakonia.

2015-09-07

Arbetar i en av Colombias farligaste regioner

Islena Rey Rodríguez lever och verkar i Meta, ett område i de centrala delarna av Colombia där trakasserier och mord är en del av vardagen. Hon har själv blivit utsatt för flera mordförsök, i det mest allvarliga blev hon skjuten med flera skott och var nära att dö.

– Jag låg sju dagar på intensiven och läget var mycket kritiskt. Läkarna säger att det är ett under att jag är vid liv.

"Den överlevande"

Årets pristagare Islena Rey Rodríguez föddes 1957 i San Martin i regionen Meta. I över 40 år har hon varit engagerad i kampen för de mänskliga rättigheterna i Colombia.

1989 var hon med och grundade Comite Civico por los Derechos Humanos del Meta (CCDHM), ett forum för MR-organisationer, folkliga ledare, läkare och fackföreningar. CCDHM erbjuder juridisk rådgivning och stöd i att rapportera in våldsbrott och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Av dem som var med och grundade organisationen är hon idag ensam kvar, alla övriga har mördats eller tvingats i exil. I folkmun kallas hon ”den överlevande”.

Vägrar att ge upp

Väl medveten om riskerna fortsätter hon ändå det betydelsefulla men farliga arbetet med att stötta politiska fångar och dokumentera övergrepp som sker i korselden mellan narkotikahandel, illegala väpnade aktörer, den statliga armén och starka ekonomiska intressen. Trots de upprepade mordförsöken och statens oförmåga att ge henne ett fullgott skydd vägrar hon ge upp. 

– Det är värt att fortsätta kämpa, att göra motstånd, att försvara livet. För att bygga upp det här landet på nytt, bygga på sanning och försvar av mänskliga rättigheter. Det är det enda jag kan göra: att försvara livet med värdighet. 

"Det jag gör spelar roll och har historisk betydelse"

Islena Rey Rodríguez främsta drivkrafter är hennes envishet och starka rättvisepatos. Kraft hämtar hon också från minnet av dem som mördats i kampen för de mänskliga rättigheterna. Hennes familj, dotter och son, har också stor betydelse för henne.

– De förstår att det jag gör spelar roll och har historisk betydelse. De stödjer och hjälper mig.

Hoppas att barnbarnen ska få se ett land i frihet

Personliga möten med drabbade våldsoffer ger henne styrka. Hon lever för att hjälpa utsatta människor och för att få dem att förstå att de har rätt att anmäla övergrepp och kränkningar. Arbetet skänker henne både glädje och tröst.

– Även om det inte blir jag som får se resultatet så kanske mina barn eller åtminstone mina barnbarn kan få se och uppleva ett land i fred, ett land som garanterar och respekterar de mänskliga rättigheterna, livet och jämlikheten, säger Islena Rey Rodríguez.