Diakonia - Människor som förändrar världen
Per Anger-priset 2014 tilldelas Rita Mahato från Nepal.

Årets Per Anger-pristagare

Årets Per Anger-pris tilldelas den nepalesiska människorättsförsvararen Rita Mahato för hennes viktiga och osjälviska arbete för våldsutsatta kvinnor i Nepal.

2014-09-04

Pris för mod och inititativförmåga

På uppdrag av regeringen delar Forum för levande historia årligen ut Per Anger-priset till en person som med stort mod och initiativförmåga utan egen vinning gjort demokratifrämjande och humanistiska insatser. Förhoppningen är att pristagarnas agerande ska inspirera människor att ta ställning, våga säga emot och visa civilkurage.
Rita Mahato kämpar för kvinnors rättigheter i Nepal

2014 års Per Anger-pris tilldelas den nepalesiska människorättsförsvararen Rita Mahato för hennes uthålliga kamp mot sexuellt våld mot kvinnor och flickor i ett patriarkalt, våldsamt och socialt utsatt samhälle. Trots att hon själv och hennes familj ständigt är utsatta för allvarliga hot fortsätter hon kampen för att stärka Nepals kvinnors mänskliga rättigheter.

Rita Mahato arbetar som representant för människorättsorganisationen Women's Rehabilitation Center (WOREC) i sydöstra Nepal nära gränsen till Indien. Ett arbete som handlar om att stötta våldsutsatta kvinnor och medvetandegöra dem om sina rättigheter. Enligt nepalesisk lag är barnäktenskap förbjudet. Trots det blir många unga flickor bortgifta, i flera fall redan innan de har nått puberteten.

Har själv varit utsatt för våld

37-åriga Mahatos främsta drivkraft är hennes egen erfarenhet. Hon har själv blivit utsatt för psykiskt och fysiskt våld och hot. Som tonåring blev hon bortgift och födde sitt första barn knappt ett år senare. Under graviditeterna misshandlade svärföräldrarna henne och tvingade henne att utföra tunga arbetssysslor, vilket framkallade ett livmoderframfall.

Prisutdelning på MR-dagarna i Umeå

Årets Per Anger-pris delas ut till Rita Mahato på MR-dagarna i Umeå Folkets hus. Priset delas ut torsdag den 13 november kl 13-14.30 i lokalen "Idun". Du kan också lyssna på Rita Mahato i ett seminarium på fredagen den 14 november kl 9-10 i "Studion", då hon deltar i ett samtal som leds av Marika Griehsel. 

Diakonia har deltagit i nomineringsarbetet med att välja ut årets pristagare tillsammans med Amnesty, Afrikagrupperna, Civil Rights Defenders, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska Kyrkan och Svenska Pen.