Diakonia - Människor som förändrar världen
Människorättsförsvararen Issa Amro under ett möte i Hebron där han berättade om sitt ickevåldsarbete för mänskliga rättigheter och demokrati. Foto: Joakim Wohlfeil/Diakonia

Palestinska myndighetens kampanj mot yttrandefrihet

Gripandet förra veckan av den palestinske människorättsförsvararen Issa Amro är ännu ett exempel på hur Palestinska myndigheten försöker tysta kritiska röster. Amro har släppts fri mot borgen men riskerar åtal för att ha ”orsakat oreda”, enligt PA:s mycket kritiserade cyberlagstiftning.

2017-09-15

Greps för ett kritiskt Facebookinlägg

När den 36-årige människorättsförsvaren Issa Amro greps i början på september sedan fick händelsen internationell uppmärksamhet. Diakonia gick ut med ett pressmeddelande där vi uppmanade den svenska regeringen att agera för Amros frigivning. Issa Amro är välkänd för sitt ickevåldsarbete för palestinska rättigheter i staden Hebron på Västbanken där han bor. Han greps efter att ha skrivit ett inlägg på Facebook där han kritiserade att myndigheten hade låtit gripa en lokal radioreporter. 

Kampanj mot yttrandefrihet

Diakonia har under en lång tid sett en oroande och oacceptabel urholkning av yttrandefrihet och rättsäkerhet i de palestinska områdena, både från Palestinska myndigheten på Västbanken och från Hamas i Gaza. Kritiska röster har genom lagändringar, hot och repressalier tystats. 

Kritiserad repressiv cyberlag

Palestinska myndigheten införde så sent som i juli en ny lag för digitala medier som förbjuder information som skulle kunna utgöra ett ”hot mot staten”. Lagen kritiserades starkt redan innan den hade börjat gälla eftersom palestinska oppositionella och människorättsorganisationer befarade att den otydliga formuleringen också skulle komma att användas mot dem.

Organisationernas farhågor besannades

Bara i augusti lät den palestinska myndigheten, enligt uppgifter från Amnesty International, gripa sex journalister. Ett trettiotal webbplatser stängdes ner.

Den palestinska myndighetens kampanj mot yttrandefrihet bryter mot såväl palestinsk som internationell lag. Palestina skrev 2014 under Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) där rätten till yttrandefrihet ingår.

Amro har släppts mot borgen men anklagelsen kopplad till hans Facebookinlägg kvarstår. De mycket vaga formuleringarna i anklagelsen fortsätter att oroa lokala och internationella människorättsorganisationer och uppfattas av dem som en inskränkning av yttrandefriheten.

Starka internationella reaktioner

–  Det är tydligt att Issa Amro släpptes efter starka internationella reaktioner eftersom han är välkänd för sitt ickevåldsarbete för palestinska rättigheter. Men man skall inte behöva vara en kändis för att få använda sin yttrandefrihet, säger Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia.

Eftersom Sverige har erkänt Palestina som stat, kan och bör regeringen ställa samma krav på Palestina som på andra stater att respektera åtaganden coh garantera yttrandefrihet och rättssäkerhet i de områden myndigheten kontrollerar.