Diakonia - Människor som förändrar världen

Thailand: Domstol väckte åtal mot MR-försvarare

Trots internationella protester väckte en domstol i Bangkok idag åtal mot människorättsförsvararen Andy Hall. Hall anklagas av ett nationellt företag för förtal och riskerar fängelsestraff och miljonbelopp i skadestånd.

2015-08-22

Rapporterade om missförhållanden i företag

Den brittiske människorättsaktivisten Andy Hall arbete ledde till rapporten ”Cheap has a high price”, som organisationen Finnwatch  publicerade i januari 2013. I den avslöjas hur burmesiska migrantarbetare utsätts för omfattande arbetsrelaterade kränkningar i thailändska National Fruits fabriker. Företaget, som exporterar konserverad ananas och andra fruktprodukter, stämde Andy Hall för bland annat förtal, något som i Thailand kan leda till långa fängelsestraff.

Åtal väcktes trots internationella protester

Idag (24/8) gick målet mot Hall in i ett kritiskt skede eftersom domstolen skulle besluta om åtal skulle väckas mot honom. Diakonia skrev tillsammans med 43 andra internationella organisationer på ett upprop adresserat direkt till Thailands premiärminister, Prayuth Chan-ocha. Uppropet krävde att regimen omedelbart skulle verka för att stoppa målet mot Andy Hall, samt vidta åtgärder för att förhindra framtida trakasserier av människorättsförsvarare. 

Svag lagstiftning möjliggör övergrepp

Migrantarbetare faller regelbundet offer för modernt slaveri och allvarliga människorättskränkningar i thailändska företag. Svagheter i den thailändska lagstiftningen och utbredd korruption leder till att miljontals migrantarbetare exponeras för övergrepp som fysiskt och sexuellt våld, skuldslaveri och trafficking. Arbetare från de fattigare grannländerna Myanmar/Burma och Kambodja är värst utsatta.

Företagens starka inflytande

Rättssaken mot Andy Hall visar på företagens starka inflytande och hur utsatt den som vågar kritisera är i Thailand - ett land som har starka handelsrelationer till Sverige, EU och övriga världen. Andy Hall riskerar nu ett fängelsestraff på upp till sju år utöver miljonbelopp i skadestånd.