Diakonia - Människor som förändrar världen
Martina Paredes förlorade två bröder i massakern. Idag är hon talesperson för en kommission för offren och deras anhöriga. På hennes t-shirt står det ”Vad hände i Curuguaty?” på guaraní.

Paraguay: Massakern i Curuguaty - jakten på sanningen

När en polisinsats som skulle upplösa en markockupation ledde till ett blodbad ändrades den politiska scenen totalt. Diakonias samarbetsorganisation CODEHUPY utreder vad som egentligen hände och arbetar för att rättvisa ska skipas.

2015-06-18

”Massakern i Curuguaty”

Fredagen den 15 juni 2012 är en historisk dag i Paraguay. Men historien om Marina Kue i Curuguaty började för över tio år sedan. Ett 60-tal marklösa bönder kämpade för rätten till en bit mark som tillhörde staten. Som en sista utväg valde de att ockupera marken.

Ockupationen fick ett blodigt slut för tre år sedan när polisen fick en order om att utföra en husrannsakan. Strax före verkställandet ändrades ordern från husrannsakan till avhysning. Polis och ockupanter drabbade samman och totalt 17 personer, 11 bönder och 7 poliser, dödades. 

Numera är den 15 juni 2012 synonymt med ”Massakern i Curuguaty” i Paraguay.

En politisk statskupp

Bara några dagar efter massakern 2012 avsattes den demokratiskt valde presidenten, Fernando Lugo i en politisk statskupp. En hastigt sammankallad riksrätt bedömde att Lugo misskött sitt ämbete, mindre än 24 timmar efter att åtalet väckts.

Internationella människorättsorganisationer riktade skarp kritik mot tillvägagångssättet och åtskilliga stater fördömde agerandet då det brutit mot landets konstitution. Flertalet sydamerikanska stater, däribland Argentina och Brasilien, vägrade erkänna Federico Franco som ny president. Paraguay uteslöts ur Mercosur, ett handelssamarbete mellan flera olika länder i Sydamerika.

Kritiska röster menar att händelserna i Marina Kue, Curugaty, var en komplott, planerad av personer med mycket makt som ville ha bort vänsterpresidenten Lugo. Många frågar sig än idag vad som egentligen hände i Curuguaty.

På jakt efter sanningen

Diakonias samarbetsorganisation CODEHUPY (Coordinadora de Derechos Humanos Paraguay) har försökt reda ut vad som hände den där dagen i juni. De har sammanställt en rapport där de bland annat samlat in vittnesmål från personer som befann sig i Marina Kue.

Flera av de inblanade har berättat i efterhand att de trodde polisen skulle komma för att lämna över dokument som gav dem laglig rätt till marken. Istället blev de omringade. När böndernas talesperson försökte prata med polisen blev han skjuten framför alla. Han var en av många som fick sätta livet till.

Förlorade två bröder i massakern

Martina Paredes förlorade två yngre bröder i massakern:
- Min bror ringde och berättade vad som pågick och att de skjutit honom i benet, men när de hittade honom hade han blivit skjuten i ryggen också. Mina bröders död påverkade oss i familjen mycket, och speciellt min mor som fick allvarliga psykiska men, säger Martina. 

Idag är Martina talesperson för en kommission för offren och deras anhöriga, Comisión de víctimas y familiares de Marina Kue.

Ingen utredning mot poliserna

Flera av bönderna uppgav i sina vittnesmål att poliserna öppnat eld mot dem. Det finns även uppgifter om misshandel och tortyr från polisens sida.

Ingen formell utredning kring polisens agerande har gjorts, men däremot ska 13 bönder som närvarade den dagen ställas inför rätta. De anklagas för olaga intrång, försök till dråp och organiserad kriminell sammanslutning.

- Om de döms blir det ytterligare en orättvisa, säger Martina.

En kritiserad rättegång

Flera civilsamhällesorganisationer menar att rättegången är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och att oegentligheterna är för många. Det som ursprungligen skulle vara en sedvanlig husrannsakan ändrades i sista stund till en avhysning, men ingen kan säga vem som gav ordern.

Filmerna från de helikoptrar som användes vid insatsen är försvunna. Polisens egna bilder vittnar om att bevis har manipulerats. Det går tydligt att se hur olika föremål flyttats runt.

Att bönderna ställs inför rätta för händelserna i Marina Kue har fått skarp kritik från flera håll, både i Paraguay och på internationell nivå.

Rättegången mot bönderna skjuts upp

Rättegången som skulle ha startat sista veckan i juni i år har flyttats fram till juli. Enligt Diakonias samarbetsorganisation SERPAJ PY, är det tydligt att det är för att bevisen mot bönderna egentligen inte håller.

- De har inget att komma med. Som en organisation som jobbar för att stärka de mänskliga rättigheterna ser vi mycket allvarligt på det. Den paraguyanska staten tar inte ansvar när det kommer till mänskliga rättigheter. Rättegången är en förolämpning mot vårt land, mot vår demokrati och mot vårt rättssystem, säger Cristina Coronel på SERPAJ PY.