Diakonia - Människor som förändrar världen
Berta Cáceres, miljö- och människorättsförsvare, från Honduras dödades den 2 mars i sitt hem. Berta Cáceres, miljö- och människorättsförsvare, från Honduras dödades den 2 mars i sitt hem. Foto: Goldman Prize

Känd MR-försvarare mördad i Honduras

I veckan mördades den honduranska miljö- och människorättsförsvararen Berta Cáceres. Mordet misstänks ha politiska motiv. Honduras är ett av världens våldsammaste länder där våldet mot MR-försvarare är ett stort problem.

2016-03-04

Tidigt på torsdagsmorgonen sköts den honduranska miljö- och människorättsförsvararen Berta Cáceres till döds i sitt hem av två maskerade män. 

- Blodet från människorättsförsvarare fortsätter att flyta i Honduras. Hennes död är ett hårt slag och visar att även en profil av hennes dignitet, erkänd internationellt, inte går säker, säger Reina Rivera Joya, landchef på Diakonia Honduras.

Kämpade för miljön

Bertas kamp för miljön och de mänskliga rättigheterna har fått stor uppmärksamhet och stöd världen över och 2015 mottog hon Goldman-priset för sitt miljöarbete. Som ledare för urfolket Lenca lyckades hon stoppa ett dammbygge som hotade att inte bara lägga stora delar av deras territorium under vatten utan också resulterade i våldsamma fördrivningar. Deras ihärdiga kamp gjorde att det kinesiska företaget Zinoidro och även Världsbanken drog sig ur projektet.

Berta Cáceras är en av de många som beviljats skyddsåtgärder från den fond som startats av Diakonia och dess samarbetspartners i Honduras. Syftet med fonden är att erbjuda stöd och skydd till hotade människorättsförsvarare.

Ett politiskt mord

- I år har tyvärr projektet återupptagits av nationella företag och därmed har fördrivningarna och hoten börjat igen i synnerhet gentemot Berta och vi är därför övertygade om att mordet har politiska motiv, förklarar Reina Rivera Joya.

Händelsen klassificeras av polisen som ett rånmord, något som kritiserats hårt från både familjen och internationella organisationer som menar att dådet har politiska motiv. Bara en vecka efter att ha mottagit dödshot för sitt engagemang mot dammbygget mördades Berta i sitt hem.

Diakonia fördömer mordet

NamnStorlekFiltypLadda ner
Organisationer fördömer mordet 101 KB PDF