Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonias samarbetsorganisation BLACD arrangerar så kallade ”dream classes” för flickor, där de får uttrycka sig och prata om sina drömmar samtidigt som de lär sig om sina rättigheter, jämställdhet och könsbaserat våld. Foto: BLACD

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Den 25 november uppmärksammas den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Diakonia är med i kampen för att minska våldet mot kvinnor i världen.

2015-11-24

Hela 35 procent av världens kvinnor har upplevt fysiskt eller sexuellt våld. I vissa länder är siffran uppemot 70 procent. Våld mot kvinnor och flickor är den vanligaste formen av könsbaserat våld och förekommer i alla samhällen världen över. Det är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. 

Kampanjen ”16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld” drivs varje år från den 25 november, som är internationella dagen mot våld mot kvinnor till den 10 december, som är den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Syftet är att öka medvetenheten om könsbaserat våld och för att stärka arbetet för att få slut på det.

Kampen mot könsstympning räddar liv

Diakonia stödjer organisationer i olika delar av världen som jobbar oförtröttligt mot våld mot kvinnor och andra former av könsbaserat våld varje dag året om. I år deltar vi i 16 dagar av aktivism genom att dela med oss av exempel från våra samarbetsorganisationer och deras arbete mot våld i Egypten, Honduras, Bangladesh och Moçambique. Du hittar berättelserna på vår blogg. Det första inlägget publicerades den 24 november och kommer från Egypten och handlar om Alia som pressades att låta könsstympa sin äldsta dotter, men som sedan helhjärtat gav sig in i kampen mot könsstympning. Idag räddar hennes arbete många unga kvinnor från den smärta och de umbäranden som könsstympning innebär. Läs blogginlägget här.