Diakonia - Människor som förändrar världen
Idalia är engagerad i flera organisationer och hon är angelägen att förbättra situationen för ungdomar i El Salvador, som ju är ett väldigt våldsdrabbat land. Foto: Maria Torstensson

Idalia kämpar för att kunna studera

Idalia bor i El Salvador. Hon tvingades sluta på universitetet när hennes pappa blev sjuk och familjen inte längre hade råd att låta henne studera. Nu jobbar hon extra för att själv bekosta studierna. 

2014-02-05

Idalia Martinez är 19 år och bor i San Morano i området Bajo Lempa i El Salvador tillsammans med sin mamma Maria Lorena, pappa Cristobal, storasyster Lorena Carolina, 20 år, och sin 15-åriga lillasyster Miran Yoanna.

Idalias pappa Cristobal försörjer familjen genom att köra lastbil. Förut var han bonde, precis som många andra i området. Men när översvämningarna förstörde hela skörden det ena året, och torka och skadeinsekter förstörde skörden det andra – så bestämde han sig för att lägga av. Nu odlar familjen bara grönsaker och frukt för eget bruk. Som många andra salvadoraner bestämde sig Idalias pappa för att ta sig till USA för att klara familjens försörjning. Han jobbade för en flyttfirma och familjen levde på de pengar han skickade hem därifrån.

Idalias mamma Maria Lorena jobbade förut som städerska, men när hon blev sjuk för några år sedan slutade hon jobba och nu sköter hon hemmet.

Aktiv redan som barn

Redan som liten dagistjej var Idalia väldigt aktiv. Det hänger fortfarande i.

- Jag visste tidigt att min dotter skulle klara skolan bra och att hon skulle välja att vara aktiv i olika organisationer, säger mamman Maria Lorena.

Idalia ler lite försiktigt. Idag sjunger hon i kör och hon är med i en lokal ungdomsgrupp. Hon drömmer om att få gå klart universitet och få en utbildning. Idalia har pluggat bokföring på gymnasiet och en termin på universitetet, och skulle så småningom vilja jobba med det.

- Jag gillar den tekniska biten, att jobba med datorer, och tycker att jag är ganska bra på det, säger Idalia.

Lär sig ledarskap

Idalia är med i en grupp där ungdomar träffas och pratar om olika problem, till exempel alkoholism. De får lära sig hur de kan bli bra förebilder och ledare och hur man jobbar bra i grupp.

Idalia fick möjligheten börja på universitetet, men när hennes pappa Cristobal blev sjuk så räckte inte familjens pengar till att betala böckerna och resorna till universitetet, så Idalia tvingades sluta efter en termin. Hon var den första i familjen att gå på universitet.

- Min man och jag fick aldrig möjligheten att studera för vi växte upp under inbördeskriget. Därför är det viktigt för oss att Idalia och hennes systrar får göra det, säger Idalias mamma.

Jobbar extra

Idalia försöker spara pengar genom att jobba extra för att själv kunna betala för sin universitetsutbildning.

- Det är möjligt att jag blir antagen till en distansutbildning. I så fall skulle det bli på lördagar. Och så hoppas jag på ett stipendium. Jag är positiv, det här kommer att lösa sig, jag får bara inte ge upp hoppet, förklarar Idalia.

Idalia gillar också att sjunga, hennes favoritartister är den mexikanska sångerskan Ana Gabriel och den spanska sångerskan Rocio Durcal. Nyligen deltog hon i ett ungdomsutbyte; hon var i huvudstaden San Salvador och träffade andra ungdomar som sjunger eller spelar instrument.

- Det ska kanske bildas en nationell symfoniorkester och en kör, och där hoppas jag få vara med, säger hon.

Idalia har delat med sig av sitt vardagsliv genom filmer till Leva Lika-projketet. Du hittar dem på Vimeo.