Diakonia - Människor som förändrar världen
Moses Monday från Sydsudan besöker Sverige för att tala om fred.

"Fred möjlig i Sydsudan"

Moses Monday från Diakonias samarbetsorganisation ONAD i det fattiga och krigshärjade Sydsudan är på besök i Sverige.

2014-09-25

Sydsudan är världens yngsta land. Det har bara gått tre år sedan staten utropades. Men glädjen blev kortvarig. Idag lider landet under ett blodigt inbördeskrig. Långt över en och en halv miljon människor är på flykt och FN varnar för en ny hungerkatastrof.

"Kriget måste ta slut"

Mitt i detta elände jobbar Moses Monday och Diakonias samarbetsorganisation ONAD för fred och ickevåld. Just nu är han i Sverige för att berätta om situationen i landet. Hur otroligt det än kan låta ser Moses Monday positivt på framtiden. 

- Jag är optimist. Det här kriget måste ta slut. Det är meningslöst. Folk vill ha slut på konflikten. Folket vill inte ha krig, vi vill inte slåss om vem som ska ha makten. Vi vill rösta i demokratiska val, säger han.

Deltar i fredssamtalen

ONAD är med och samordnar civilsamhällets organisationer vid de pågående fredssamtalen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

- Vårt åtagande är långsiktigt. När väl fredsavtalet är klart måste vi lära oss att leva tillsammans, sida vid sida och utan våld. Det finns mycket misstro mellan människor. Freden måste omsättas till verklighet, den måste finnas i människors dagliga liv.

ONAD jobbar för ickevåld.

- Vi lever i ett våldsamt samhälle. För att förändra attityder måste man arbeta på flera nivåer, med individer, grupper, och på nationell nivå, säger Moses Monday.

Flickor auktioneras bort

Diakonia stöder i synnerhet ONADs arbete för jämställdhet och för att minska det könsrelaterade våldet. Det är till exempel vanligt att flickor gifts bort mot betalning istället för att få gå i skolan. I vissa fall auktioneras flickorna bort till högstbjudande. Våldtäkter hemlighålls eftersom våldtagna flickor är svårare att gifta bort och betingar ett längre pris.

- Nu ser vi dock att trenden vänder. Fler våldtäkter anmäls, och vi vet att våra workshops ger effekt, säger Moses Monday.

Moses Monday är i Sverige på inbjudan av Kristna Fredsrörelsen, som också samarbetar med ONAD.

Läs mer om Moses Monday John i tidningen Dagen.