Diakonia - Människor som förändrar världen
Konfliktmineraler handlar om liv och död. Bilden kommer från Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), ett land vars rikedomar ofta beskrivs som dess folks största problem.

Hjälp oss agera mot konfliktmineraler

För dig som vill att EU antar bättre regler kring konfliktmineraler har Diakonia, PMU och Kvinna till kvinna tagit fram ett underlag för ett brev att skicka till Sveriges utrikesminister Margot Wallström, och till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Det går att skicka individuellt eller som förening eller församling.

2014-11-24

Du använder konfliktmineraler varje dag

Att som konsument undvika att köpa och använda konfliktmineraler är svårt. Mineralerna finns nämligen i produkter som du troligen använder varje dag: mobiltelefon, dator, bil och dessutom i dina smycken och glödlampor. 

EU-parlamentet tar upp frågan

Frågan om konfliktmineraler är extra aktuell just nu. Den kommer snart att debatteras i Europaparlamentet. Diakonia är mycket oroat över det tandlösa förslag till direktiv som kommit från EU-kommissionen.

EU saknar idag regler för att få företag att köpa mineraler på ett ansvarsfullt sätt. Detta trots att EU-länderna hanterar nästan en fjärdedel av den globala handeln med tenn, tungsten/volfram, tantal och guld - typiska konfliktmineraler.

Frivilligt system kommer inte att ha någon effekt

EU-kommissionen föreslår ett frivilligt system - vilket innebär de flesta företag inte kommer att förändra sina rutiner. Lägg därtill att förslaget endast täcker 0,05 procent av de europeiska företag som deltar i handeln md konfliktmineraler. Därmed är det osannolikt att förslaget, som det ser ut nu, kommer att ha någon betydande inverkan. Och det blir såklart inte lättare för en konsument att handla rättvisa och schyssta produkter. 

Ladda hem brevförslaget (word)

Läs mer om vad Diakonia och andra organisationer vill att EU och Sverige ska göra för att reglera handeln med konfliktmineraler