Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonia finns på plats i Baringo i västra Kenya och delar ut matpaket till de mest utsatta. Foto: Diakonia/Lucy Githaiga

Ge en gåva för att stoppa hungern!

Det råder svår torka och matbrist i östra Afrika. Men ännu finns det tid att förhindra en ny svältkatastrof! Diakonia är på plats och med din hjälp kan vi hjälpa fler. Ge gåvan här direkt eller gör en insamling i din församling eller bland dina vänner.

2014-07-07

Omkring 200 000 människor är drabbade

Torkan i området Baringo i västra Kenya har redan slagit hårt: Dödsfall på grund av svält, matbrist, uttorkade betesmarker, sinande vattenkällor, boskap som dött och sjukdomar bland både människor och djur.

- När torkan kom för fem månader sedan började våra djur dö och stanken av kadaver fyllde luften, berättar 43-åriga Chebarara Todopa som är mamma till åtta barn.

- Vi har tvingats gå ut och leta efter vilda bär att äta, eftersom bristen på bete gör att det inte finns någon mjölk. För att hämta vatten går vi tolv kilometer och det tar en hel dag att koka de bittra bären, men vi tar dem för vi har inget annat alternativ. 

Vi är på plats

Diakonia och vår lokala samarbetsorganisation Anglican Development Services gör just nu en humanitär insats som bland annat innebär matpaket till de mest utsatta. Barn och ammande kvinnor är högst prioriterade. I det dagliga arbetet bidrar Diakonia även till att familjer ska kunna hantera den återkommande torkan på egen hand genom att utveckla metoder för hållbart jordbruk.

Svenska PostkodLotteriet har bidragit till den pågående hjälpinsatsen som beräknas nå 1 500 personer.

Kampen om resurserna föder konflikter och våld

- Baringo drabbas hårt av klimatförändringarnas effekter, berättar Lucy Githaiga, Diakonias landchef i Kenya. Det är svårt att förutsäga regnen och långa torrperioder blir vanligare.

Hon berättar att en konsekvens av torkan är att kampen om resurserna hårdnar och därmed förstärks konflikter mellan olika grupper. Det förekommer exempelvis våldsamma strider om boskap och strider mellan ungdomar.

Skolorna i området lider också av bristen på vatten. När det inte går att tvätta händerna så sprids sjukdomar mycket lätt bland barnen.

Även i grannlandet Somalia drabbas människor av den eskalerande torkan. Enligt FN står landet på randen av en hungerkatastrof på grund av uteblivna regn, stigande matpriser och den utdragna konflikten. 50 000 barn i landet hotas nu av allvarlig undernäring. Torkan slår obarmhärtigt hårt mot ett land som redan är söndrat av åratal av konflikt och fattigdom. 

26 augusti 2014: Diakonias humanitära insats i Baringo är nu avslutad. Med er hjälp nådde 1500 personer med det allra mest nödvändiga i form av mat och andra förnödenheter. Tyvärr är dock situationen i stora delar av östra Afrika fortfarande sådan att det pekar på att en omfattande hungerkatastrof står för dörren.

Med en gåva till Diakonias katastroffond gör du det möjligt för oss att hjälpa fler utsatta människor. Din gåva till katastroffonden används både till akuta insatser och till återuppbyggnad. TACK!

Ge en gåva till katastroffonden

Affisch och bössbanderoll som du kan använda