Diakonia - Människor som förändrar världen
"Jag ber min dotter tänka sig för innan hon gifter sig. Äktenskap och sex kan vara vackert - om man respekterar varandra, men jag vet att det också kan vara ett helvete." Rosa gifte sig mycket ung med en man som misshandlade henne svårt. Idag lever hon ensam med sina sju barn. Foto: Markus Marcetic

Gömställe för misshandlade kvinnor

I Guatemala är machokulturen stark. Våld mot kvinnor är vanligt. Genom Diakonia får utsatta kvinnor hjälp och stöd, till exempel med skyddat boende.

2014-02-05

Irma Chacón heter kvinnan som ansvarar för Diakonias samarbetsorganisation Sobrevivientes härbärge. Det är bara Irma och några till som vet var det ligger. Alla besökare måste ha ögonen förbundna när de körs dit. Härbärget måste förbli hemligt för att de drabbade kvinnorna och barnen ska kunna känna sig säkra där.

När jag frågar Irma vilka det är som söker hjälp ber hon mig komma runt skrivbordet för att se datorn. Hon öppnar en mapp med mängder av fall – foton av kvinnor som vanställts och berättelser som är så grymma att jag önskar att de inte vore sanna. Men det är de tyvärr.

Hemska fall

Hon klickar på bild efter bild: en trebarnsmor som blev våldtagen och fick näsan knäckt, en flicka i solgul klänning som mördades, en mexikansk kvinna med prydligt utseende som hölls inlåst av sin man i flera år, en 23-årig tjej som blev vittne till mordet på sin kompis och nu hotas av mördaren, en 1,5-årig flicka med herpes i munnen och svåra käkskador som orsakats av pappans övergrepp.

Irma tittar upp från datorn och suckar.

– Ja, så här ser det ut. Det här är bara en liten del och varje fall handlar om en människa, ett liv, en tragedi.