Diakonia - Människor som förändrar världen

Fotboll är livet!

Att flickor skulle spela fotboll är en omöjlig tanke för många i Bangladesh. För de 15-åriga tjejerna Rumi Akter och Sharmin Akther Runa är det en självklarhet att de bör ha samma rätt att spela som killarna.

2015-05-18

Spelar fotboll varje dag

- Jag spelar fotboll varje dag efter skolan, säger Sharmin.
Vi pratar med tjejerna på en skakig Skype-linje. Och även om bilden på skärmen är suddig så är det slående hur Sharmins ansikte lyser upp så fort hon pratar om fotboll. Hon ler med hela kroppen.

- Vi tjejer har inte samma rättigheter som killar, säger  Sharmin. Men vi kämpar för att vi ska få det.

Det är genom skolan och Diakonias samarbetsorganisation MKP som Rumi Akter och Sharmin Akther Runa i Bangladesh kom i kontakt med fotbollen. Nu har den blivit en viktig del av deras liv.

En vardag med många plikter

Tjejernas dagar är tuffa. De stiger båda upp klockan fem för att hjälpa sina mammor med städning och matlagning innan skolan börjar.
- Jag tränar också varje morgon, säger Rumi. Jag springer i 30 minuter, kör armhävningar och bolltränar så att jag ska bli bättre på fotboll, säger hon.

Rumi bor med sina båda föräldrar, hon har en storasyster som jobbar som receptionist på ett sjukhus och en lillebror som går i femman.
- Fotbollen har förändrat mitt liv, säger hon. Jag har fått bättre självförtroende. Jag vet att jag är bra och att jag kan.

Vill att tjejer ska ha samma rättigheter som killar

Hon tycker att mycket behöver göras för att Bangladesh ska bli mer jämställt. Det viktigaste är att föräldrarna ger flickorna mer frihet och att samhället ser till att det blir säkrare för flickor att röra sig ute.
- Jag får inte vara ute efter klockan fem. Men killar i min ålder får vara ute hur som helst, säger Rumi.

Om Rumi vill träffa någon kompis efter klockan fem så måste det ske tillsammans med föräldrarna. Och hon kan inte vara ute och spela fotboll efter klockan fem.

Det är långt kvar till ett jämställt samhälle. Men Sharmin och Rumi är beredda att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter.
- Att vi spelar fotboll är ett tecken på att vi jobbar för jämställdhet, säger Rumi.

Tusentals åskådare är inte ovanligt när Diakonias samarbetsorganisation MKP i Bangladesh har fotbollsmatcher för tjejer.

Motståndet svagare - tjejfotboll allt vanligare

År 2003 skulle den första fotbollsturneringen för damer spelas i Bangladesh. Men hoten från muslimska fundamentalister var så starka att turneringen ställdes in. Året efter, 2004, kunde den dock genomföras – efter kraftiga påtryckningar och under tung polisbevakning. Sedan dess har kritikernas så vassa röster mjuknat något.

Sedan 2010 deltar damlaget från Bangladesh i Sydasiatiska fotbollsfederationens turneringar, och staten ordnar turneringar för flickor i småskolan. Men fortfarande finns visst motstånd kvar, och flickor i tonåren som vill spela fotboll får sällan stöd.

"Nu har de vant sig"

Sharmin är yngst av fem syskon. Sedan hennes pappa dog för fyra år sedan är det de båda bröderna som försörjer familjen. Den ene jobbar som busschaufför, den andre som rörmokare. Hennes mamma och systrar delar på hushållssysslorna.
- När jag började spela sa många runt mig att flickor inte ska spela. Men nu har de vant sig. De flesta stödjer mig nu, säger Sharmin.

Tusentals åskådare ser tjejernas matcher

I Bangladesh samarbetar Diakonia med organisationer som jobbar för jämställdhet och mänskliga rättigheter. De båda organisationerna MKP och USS har skapat fotbollslag för tjejer på 16 skolor. De ordnar turneringar och ser till att fotbollstjejerna får mellanmål när de spelar match och tränar.

Oron var stor i många små byar. Hur skulle det gå för flickor att spela fotboll i byxor och t-shirts på offentliga planer? Skulle byborna acceptera det? Hur skulle de religiösa fundamentalisterna reagera? Men MKP och USS bestämde sig för att bara köra. Det krävs mod för att förändra!

Resultatet var fantastiskt! I stort sett alla; föräldrar, lärare, studenter, var positiva och gav sitt fulla stöd till tjejerna. Tusentals åskådare ser tjejernas matcher och fler skolor står på kö för att få vara med i turneringarna.
- Vi tjejer ska ha samma rätt som killar att spela fotboll, säger Sharmin, och ler så där underbart med hela kroppen.