Gruvarbetare i DRC utanför gruvöppning
Nyhet

Granskning visar att företagen missar mänskliga rättigheter

2019-03-12

Regeringen behöver skärpa kraven på företagens människorättsarbete genom att kräva en obligatorisk analys av vilka konsekvenser verksamheten får för mänskliga rättigheter. Det skriver Diakonia tillsammans med Amnesty och Fair Action i Expressen i dag.

Svenska företag är alldeles för dåliga på att redovisa sitt arbete med mänskliga rättigheter, och många lever inte ens upp till de nya lagkraven för hållbarhetsredovisning, det visar en granskning av 28 storföretags hållbarhetsrapporter som Diakonia, Amnesty och Fair Action har gjort.

Nedslående resultat

Resultatet är nedslående men också förvånande, eftersom de hållbarhetsrapporter vi valde att granska kom från företag vars verksamhet löper stor risk att resultera i, eller bidra till, omfattande negativ påverkan på mänskliga rättigheter. Några exempel:

    Exemplen är många på hur företagen påverkar mänskliga rättigheter negativt – skoföretag som inte kontrollerar användningen av hälsofarliga kemikalier i skotillverkningen, klädföretag som bidrar till att textilarbetarnas löner i produktionsländerna hålls nere, livsmedelsföretag som inte följer upp att odlingen av jordbruksvaror resulterat i akut vattenbrist för befolkningen, samt att barn och vuxna under livsfarliga arbetsförhållanden utvinner exempelvis kobolt i undermåliga gruvor.

    Obligatorisk konsekvensanalys behövs

    Granskningen visar att regeringens ansträngningar att stärka kraven på företags hållbarhetsarbete med den nya lagstiftningen inte är tillräckliga. Inför valet 2018 frågade Diakonia de svenska partiledarna om de är beredda att införa bindande regler för att öka de svenska företagens respekt för mänskliga rättigheter. Fem av åtta partier svarade ja. För att Sverige med gott samvete ska kunna hävda att vi omsätter FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter i praktisk handling bör regeringen införa en obligatorisk human rights due diligence. Det skulle också vara i linje med regeringens ambitioner i Sveriges nationella handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter.

    En sådan lagstiftning bör:

      Läs även denna färska granskning av 150 europeiska företag genomförd av Alliance for Corporate Transparency, som drar liknande slutsatser.


      Två gruvarbetare i DRC utanför gruvöppningen.

      Hållbart företagande

      Företagen måste respektera mänskliga rättigheter

      Diakonia arbetar för att företag ska respektera mänskliga rättigheter och främja jämställdhet. För en hållbar och jämställd utveckling måste även privata aktörer vara med. Företag måste känna till och motverka negativ påverkan på människor och miljö i hela sin verksamhet, vara transparenta och konsultera dem som påverkas.

      Följ biståndsdebatten!

      Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

      Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
      Man utvinner guld i flodskreva