Diakonia - Människor som förändrar världen
I regionen Quibdó vid stilla havskusten är de ekonomiska och sociala orättvisorna som följt den långvariga konflikten i Colombia stora. I regionen Quibdó vid stilla havskusten är de ekonomiska och sociala orättvisorna som följt den långvariga konflikten i Colombia stora.

Ett steg närmare fred i Colombia

Äntligen kan den blodiga konflikten mellan den colombianska staten och vänstergerillan Farc vara på väg mot ett slut. Igår sa FN:s säkerhetsråd ja till att övervaka en framtida vapenvila mellan de båda parterna. Det är ett stort steg mot fred, men fortfarande återstår många utmaningar. 

2016-01-26

- ­Vi har nu förutsättningar att skapa historia med ett nytt fredsavtal men det finns saker som oroar, exempelvis hur regeringen ska hantera den andra gerillagruppen ELN, säger Alberto Yepes från Diakonias samarbetsorganisation Coordinacion Colombia Europa Estados Unidos, som samlar 285 människorättsorganisationer i Colombia och som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter och arbetar för upprättelse för konfliktens offer.

Paramilitära grupper, som hotar och mördar människorättsaktivister, utgör fortfarande ett hot mot freden och mot nödvändiga sociala och ekonomiska reformer.

- De har nära band till landets starka ekomoniska elit. Det har i princip omöjliggjort demokratisering, säger Alberto Yepes.

I över ett halvt sekel har den väpnade konflikten plågat Colombias civilbefolkning. Mer än 200 000 människoliv har krävts och drygt sex miljoner colombianer lever idag som internflyktingar. Farc är den största gerillagruppen, men vänstergerillan ELN, paramilitära grupper och kriminella gäng och narkotikakarteller är också hinder för fred.

Sedan 2012 pågår fredssamtal mellan Farc-gerillan och den colombianska staten. Båda parter har uttryckt optimism och en förhoppning om ett färdigt fredsavtal till mars i år.

- Vi fortsätter att arbeta och hoppas på att vi med stöd av Diakonia och det internationella samfundet, kan få ett slut på denna långlivade konflikt som plågat oss colombianer i generationer, säger Alberto Yepes.