Diakonia - Människor som förändrar världen

Benjamín från AJR i Guatemala får Edelstampriset

Idag meddelades att årets pris från den svenska Edelstamstiftelsen tilldelas människorättsförsvararen Benjamín Manuel Jerónimo från Guatemala. Han är en av ledarna för Diakonias samarbetsorganisation AJR, som under många år med stort mod och mycket envishet drivit på för att rättssystemet i Guatemala ska döma de som gjort sig skyldiga till massakrer och övergrepp.

2014-11-10

Utmärkelse till försvarare av mänskliga rättigheter

Priset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam, som gjorde sig känd för sitt civilkurage och sin kamp för mänskliga rättigheter. Det delas årligen ut "för enastående bidrag och exceptionellt mod" till en person som kämpat för sin övertygelse och för mänskliga rättigheter. 

Benjamín är en av få som överlevde massakern i Plan de Sánchez. Nu kämpar han för rättvisa.

Överlevde massakern i hembyn

Benjamín Manuel Jerónimo, som för tillfället är i Sverige för att ta emot priset, föddes i Guatemala 1953 och tillhör urfolket maya achí. Han är en av endast 20 invånare som överlevde massakern då soldater och paramilitärer attackerade hans hemby Plan de Sánchez i juli 1982.

- Armén och paramilitärerna dödade 256 personer i massakern i min hemby, jag förlorade 14 nära släktingar inklusive min mamma, min första fru, mina syskonbarn, mina mor- och farföräldrar och flera av mina syskon och kusiner. Det är därför som jag måste göra det här, berättar Benjamín.

Genom vittnesföreningen AJR som bland annat samlar in vittnesmål arbetar Benjamín för att rättvisa ska skipas, för såväl Plan de Sánchez som för andra massakrer och övergrepp i Guatemala. 

Drivande i rättegången mot Ríos Montt

År 2000 gjorde AJR sin första polisanmälan. Då mot Lucas García som var diktator åren 1978-1982. Året därpå polisanmälde organisationen även ex-diktatorn Efrain Ríos Montt som satt vid makten 1982-1983.

Ríos Montt dömdes för folkmord i maj 2013 i en rättegång där Benjamín var med och företrädde offren. Domen underkändes dock kort därefter av landets författningsdomstol som också meddelat att rättegången ska göras om med början i januari 2015.

Kampen för rättvisa nödvändig men farlig

Men kampen för rättvisa är i Guatemala både svår och farlig. Att driva fall till domstol är en lång och snårig process och hot mot människorättsaktivister är inte ovanliga. 
- Att kämpa för rättvisa är viktigt helt enkelt därför att alla människor är lika värda, alla har samma rättigheter, alla har rätt till liv, hälsa och ett värdigt liv. För mig har det varit självklart att delta i kampen även om jag nästan har tvingats överge min familj för att kunna fortsätta, säger han.

År 2004 lyckades AJR och andra organisationer få den guatemalanska staten dömd för massakern i Plan de Sánchez i den Interamerikanska domstolen. Men inte förrän i mars 2012 blev fem män dömda till fängelse i en guatemalansk domstol för att ha deltagit i massakern.

- Då hade det gått 30 år sedan massakern och under alla dessa år hände det att vi stötte på de här personerna på gatan eller marknaden. Det var väldigt smärtsamt, säger Benjamín sorgset.

Vill få garantier för att likadana brott aldrig mer sker

- Vi har blivit anklagade för att vara kommunister och för att vara med i gerillan, men det enda som vi har velat uppnå med rättsprocesserna för folkmordet och massakern i Plan de Sánchez är rättvisa och garantier för att dessa brott aldrig ska upprepas, säger Benjamín med eftertryck.

- Jag tror aldrig att våra vänner och anhöriga som dödades kan vila helt i frid, men jag tror att de känner sig nöjda när de ser att vi inte glömmer utan fortsätter kämpa för rättvisa, avslutar Benjamín.

Till Edelstam Foundations hemsida (på engelska)