Diakonia - Människor som förändrar världen
Eddy López jobbar hårt för att vardagen ska gå ihop. Foto: Markus Marcetic

Eddy har svårt att få pengarna att räcka

Eddy López bor långt ute på den guatemalanska landsbygden. Flera av hans vänner har flytt fattigdomen och sökt en ny framtid som papperslösa i USA.

2013-02-04

Eddy López är 21 år. Han tillhör ursprungsfolket mam och bor på det guatemalanska höglandet, i utkanten av San Juan Ostuncalco. Eddy jobbar som snickare och studerar till lärare. Han har sex syskon, han gillar att lyssna på musik och han älskar sina hundar.

Eddy tar oss med till en öde vändplats utanför stan. Det strömmar smäktande musik från andra våningen i huset framför oss. Här, i ett enkelt snickeri, jobbar Eddy.

– Det är ett bra jobb. Jag trivs, säger han.

Hit kommer han nästan varje morgon, direkt efter frukosten, som hans mamma går upp och lagar.

– Oftast blir det ägg och bönor, säger Eddy. Det är det vi brukar äta.

Tidig morgon

Redan klockan fem är Eddys mamma på benen. Eddy själv går upp vid sex, och vid sju är han på plats på jobbet. Vid elvatiden lämnar han jobbet och går till skolan som börjar lite efter tolv och håller på till sex.

– Jag brukar äta en macka och dricka lite saft på förmiddagen, men lunch brukar jag inte hinna äta, så när jag kommer hem på kvällen är jag rätt hungrig.

Familjen har svårt att få pengarna att räcka till mat, kläder och barnens skolgång. De äger bara en liten bit jord, men det händer att de ibland hyr en extra bit mark för att odla på. Mest odlar de majs, men de har också ett växthus där de odlar tomater.

Eddy bor med sin mamma, sin pappa och fyra av sina sex syskon: David 17, Eric, 16, Yohana, 12 och Alex, 6 år. Storasyster Cristina, 25, har gift sig och flyttat hemifrån, och Alicia, 23, jobbar som inneboende hembiträde hos en familj i huvudstaden Guatemala City.

Det är snickeriets ägare, Rodrigo López, som har anställt Eddy. Läs om Rodrigos liv som papperslös i USA här.

Eddy har delat med sig av sitt vardagsliv genom filmer till Leva Lika-projketet. Du hittar dem på Vimeo.