Diakonia - Människor som förändrar världen
I år delade Diakonia i Colombia ut det nationella priset för mänskliga rättigheter för femte gången.

Diakonia delar ut viktigt mr-pris i Colombia

För femte året i rad har Diakonia delat ut det prestigefulla nationella priset för mänskliga rättigheter i Colombia.

2016-09-12

Årligen delar Diakonia ut ett pris till personer och organisationer som har utfört ett viktigt arbete för de mänskliga rättigheterna runt om i Colombia. Under de fem år priset har delats ut har det vunnit stort renommé. 

Inför prisutdelningen skickade Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg en hälsning till vinnarna och alla som samlats för att vara med vid utdelningen:

- I en värld med fler krig, terrorism, klimatförändringar och fattigdom är Colombia just nu en symbol för hopp. Efter många år av våld och krig finns nu ett fredsavtal. Det är stort tecken på hopp för resten av världen, ni visar att förändring är möjlig. Och jag vet att alla ni som sitter där idag har gjort oerhört mycket för fredsprocessen.

I år har fyra vinnare utsetts.

Mr-försvarare från Cali

Fackföreningsledaren José Milciades Sánchez vann priset "Årets mr-försvarare" för sin kamp för mänskliga rättigheter i Colombias tredje största stad, Cali, som är svårt drabbat av våld. 

- Det här priset är inte bara till mig, det är till atta mr-försvarare som har mördats. Det är ett arbete som inte respekteras, ett arbete som stigmatiseras, säger José Milciades Sánchez.

Bönder har drivits bort

María Ruth Sanabria Rueda tilldelades pris för sitt uthålliga arbete för rätten till mark. Hon kämpar för de bönder som tvingades bort från sin mark av väpnade illegala grupper. Hon är också representant för dem som föll offer för folkmordet mot vänsterpartiet Unión Patriotica, grundat på 80-talet.

För fred i krigsdrabbade områden

Organisationen Fisch vann pris för att de synliggör politiska, ekonomiska och sociala problem i den fattiga och krigsdrabbade provinsen Chocó.

- Nu måste vi satsa allt på att det blir fred runt om i landet och på försvaret för de änskliga rättigheterna - bara så kan freden bli stabil och varaktig, sa Richard Moreno Rodríguez, talesperson för Fisch.

Han refererade till fredsavtalet som Farcgerillan och colombianska regeringen kom överens om för några veckor sedan. Avtalet kommer att träda ikraft om colombianerna röstar ja till det i en folkomröstning i oktober.

Miljö och biologisk mångfald

Juristkollektivet Luis Carlos Pérez (Ccalcp) fick pris bland annat för sitt arbete för kollektiva rättigheter, för sin kamp för miljön, biologisk mångfald.

Vinnarna har utsetts bland 49 kandidater.