Diakonia - Människor som förändrar världen
Kuststaden Beira i östra Moçambique har blivit nästan totalförstörd av cyklonen Idai. Foto: Josh Estey/AP/TT

Diakonia ger nödhjälp i Moçambique

Skadorna är enorma efter cyklonens Idais slag mot Moçambique, och nu skapar skyfall kaos i räddningsarbetet. Diakonias samarbetsorganisationer finns på plats och vi startar nu en akut insamling och hjälpinsats.

2019-03-20

Läget är kaotiskt och hundratusentals människor har förlorat sina hem. FN kallar situationen ett mardrömsscenario och räknar med att omkring två miljoner människor i Moçambique och grannlandet Malawi är drabbade av katastrofen. Eftersom Diakonia redan har ett etablerat arbete i Moçambique kan vi snabbt samordna med hjälp av andra organisationer.

– Det är viktigt i en så kaotisk situtation att humanitära insatser samordnas så det blir kvalitet på hjälpen och den verkligen når fram. Diakonia finns på plats i landet både före, under och efter katastrofen, säger Helena Lind, insamlings- och kommunikationschef på Diakonia.

System ligger nere
Den akuta insatsen sker i samarbete med ACT Alliance som Diakonia är en del av, och lokala organisationer gör med vårt stöd det akuta arbetet. Diakonias landchef i Moçambique William Antonio Mulhovo menar att den största utmaningen i räddningsarbetet just nu är bristen på kommunikation.

– Alla system ligger nere i de drabbade delarna av landet, och eftersom vägarna är översvämmade är det väldigt svårt att uppskatta hur stor den här katastrofen är, säger han.

Samordnandet av insatsen är i full gång och organisationerna arbetar så snabbt som möjligt med att nå fram till nödställda. 

Vill du bidra? Swisha din gåva till 90 33 04 4, märk betalningen Katastrof.