Diakonia - Människor som förändrar världen

Diakonia fortsätter att stå upp för folkrätten i Israel och Palestina

Vi har fått många frågor de senaste dygnen om den israeliska organisation som bjöds in av Kristdemokraterna till ett seminarium i riksdagen häromdagen. Därför vill vi vara tydliga med vad vi vet och var vi står.

2019-05-09

Den inbjudna organisationen heter My Truth och är grundad av israelen Avihai Shorshan, som var en av tre representanter för organisationen på riksdagsseminariet. Att Avihai Shorshan har kopplingar till bosättningsrörelsen råder det ingen tvekan om. Enligt en artikel i Jerusalem Post från november 2016 bodde han i och agerade som talesperson för den ideologiska bosättningen Kfar Adumim på Västbanken, något som nyligen har bekräftats av hans egen Facebooksida. Kfar Adumim är aktiv i den ideologiska bosättarrörelsens samarbetsorganisation Regavim. Shorshan har förespråkat kollektiv bestraffning och tvångsförflyttning av palestinier. Som representant för My Truth intervjuas Shorshan 2016 av israeliska Channel 20 och kommenterar ett terrorattentat på en bosättning i Hebron med att föreslå att Israel bör hämnas genom att jämna hela den palestinska staden Bani Naim med marken och förvisa dess 20 000 invånare. Han har även lierat sig med bland annat den israeliska högerorganisationen Im Tirtzu, som på sin egen Facebooksida publicerade en film i september 2018 där Shorshan talar till organisationens medlemmar.

Vi reagerar på orättvisor

Diakonias ställning i Israel/Palestina-konflikten är tydlig: vi utgår från folkrätten och från de mänskliga rättigheterna. Men att vara oberoende och opartisk i vår kritik innebär inte att fördela kritik jämnt mellan två parter i en asymmetrisk konflikt, eller att sprida kritik jämnt över grannar i en region. Vi reagerar på det våld och de orättvisor vi ser som skapar och cementerar fattigdom. Det gör vi i Palestina och i många andra länder.

Läs också vår generalsekreterare Georg Andréns debattartikel på SvD Debatt den 18 april på samma ämne.