Diakonia - Människor som förändrar världen
Foto: Glendy Car

De dog i statens vård, för att de protesterade

Över 40 flickor brändes till döds på det statliga barnhemmet Hogar Seguro Virgen de la Asunción utanför Guatemala City. Ytterligare 30 vårdas fortfarande på sjukhus. De dog för att de protesterade mot missförhållanden och våld.

2017-03-17

Dagen innan barnhemmet sattes i brand hade ett femtiotal barn rymt därifrån. Barn som utsatts för sexuella övergrepp och tvingats till prostitution. Barnen greps av polis, misshandlades och låstes in igen. Flickorna låstes in separat, i rum som inte ska ha varit större än fyra kvadrartmeter. I ett försök att bli utsläppta satte de eld på några madrasser. När elden tog fart vägrade polisen att öppna dörrarna, och över 40 flickor dog.

På barnhemmet Hogar Seguro Virgen de la Asunción fanns både pojkar och flickor, en del har dömts till ungdomsvård, andra var där på grund av psykiska eller fysiska funktionsvariationer.

 Det är kaos här. Det går mycket rykten.  Klart är att staten bär ansvaret för det som hänt. Det handlar om en statlig institution. Ännu finns ingen officiell lista med namn på de döda flickorna. Anhöriga har väntat flera dagar i ovisshet, kroppar har blandats ihop, flickor har dödförklarats av myndigheter och sedan dykt upp levande på sjukhus, säger Sotero Sincal, Diakonias nationella chef i Guatemala.

Reaktionerna från myndigheterna har varit få. Presidentens kommenter dröjde och först fem dagar efter händelsen greps tre tjänstemän som pekats ut som ansvariga.

 Det här hände den 8 mars, på internationella kvinnodagen, och jag gick i en demonstration för kvinnors rättigheter när jag fick höra om händelsen. Jag tänkte direkt på de berättelser jag fått höra av kvinnor som upplevde statens brott under kriget.  Det är en fortsätting på samma typ av våld som då; samma strategier, samma grymma metoder som användes mot de som protesterade under den perioden. Respekt för kvinnors liv och rättigheter saknas i Guatemala, säger Sotero Sincal.

I brist på svar från staten har volontärer gripit in och stöttat vänner och anhöriga till de döda flickorna. Frivilliga har funnits med när familjer tvingats  identifiera brända kroppar, jurister har hjälpt till att skriva anmälningar åt dem som ännu saknar information om vad som hänt deras anhöriga, pengar har samlats in för att betala taxiresor, hotellnätter, och begravningsplatser för de familjer som inte har råd. Nu trycker civilsamhället på för att staten ska ta sitt ansvar och inleda en genomgående utredning av det som skett.

- Vi på Diakonia följer upp händelserna och vi kommer tillsammans med våra partner informera om utvecklingen för att världen ska veta vad som sker och vi kommer att kräva att detta horribla brott utreds, säger Sotero.