Diakonia - Människor som förändrar världen
Carlos kommer från El Salvador. Hans familj lever på jordbruket. Men det är rockmusiken som är Carlos verkliga passion i livet. Foto: Thomas Ekelund

Musiken viktigast i Carlos liv

Carlos har en svart motorcykel, en 125:a som han skjutsar sina kompisar på. Med svart t-shirt, blåa jeans och håret fixat åker han med ett stort leende utan hjälm.

2013-02-05

Han tvekar lite när han pratar, och ger inga långa svar i onödan. Men han gillar att stå framför kameran. Carlos är 23 år och bor med sina föräldrar och sex bröder.

Trummor och gitarr

– Jag är trummis i ett rockband, vi har spelat ihop i fyra år. Gruppen heter Offer. Jag är med i en annan grupp också, som heter Andernas musik. I den gruppen spelar jag gitarr. Musiken är en stor del av mitt liv.

När Carlos inte spelar jobbar han ofta som ljudtekniker på konserter och tillställningar i byn. Tidigare har han jobbat som vakt och han hjälper alltid sin pappa i jordbruket. Men nu jobbar Carlos som chaufför och kör pick-up och flakbil, som är den enda formen av kollektivtrafik som finns i området kring Jiquilisco i El Salvador, där Carlos bor.

Majs, bönor och ris

– Att odla marken är viktigt för oss. Vi odlar majs, bönor, ris, alltså spannmål mestadels, eftersom området är mycket hett och det är svårt att odla grönsaker. Min pappa älskar jordbruket, det har han gjort i hela sitt liv. Och det är något jag vill fortsätta göra.

Carlos är inte gift, har inga barn och ingen flickvän.

– Nej, säger han förläget, det kommer nog dröja innan jag bildar familj.

Hoppas slå igenom

Musiken är viktig och tar mycket av hans tid. Om tio år sådär vill han nog ha barn. Men då hoppas han att han har slagit igenom. Att han har fått spela in en skiva.

– Precis som alla grupper drömmer vi om att få spela in en skiva, göra en video för att ladda upp på Youtube för att sedan se hur vår musik tas emot, vad vi kan förbättra och se vilka villkoren är.

Carlos tar dagen som den kommer. Han gillar att ta det lugnt, bara ligga i en hängmatta, ta en tupplur eller titta på TV. Och att äta den mycket typiska maten, pupusas, ett slags bröd med fyllning av exempelvis ost, men även ris och bönor, det som de flesta här äter.

– Två gånger det senaste året har jag varit i grannlandet Nicaragua. I december åkte vi med den andinska musikgruppen på en turné till Nicaragua, och nu i januari i år åkte vi tillbaka för ett kulturutbyte med andra ungdomsgrupper. Det var dans, musik och kultur i olika former. Det var jätteroligt. Något jag aldrig kommer att glömma.

Carlos har delat med sig av sitt vardagsliv genom filmer till Leva Lika-projketet. Du hittar dem på Vimeo.