Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonias landchef Luther Yameogo tog emot vinnarpriset i kategorin medborgarengagemang under en ceremoni i Paris den åttonde december.

Prisad plattform ställer presidenten till svars

Diakonias digitala plattform för medborgarengagemang i Burkina Faso kom på delad första plats när Transparency International nyligen delade ut pris. Le Présimètre följer systematiskt upp den burkinska regeringens vallöften och fungerar som ett verktyg för att låta medborgarna utvärdera och hålla regeringen ansvarig för den förda politiken.

2017-12-11

När organisationen Transparency international förra veckan delade ut priset ”Digital Award for Transparency” utsågs Diakonias digitala plattform Le Présimètre till vinnare i kategorin medborgarengagemang för sin bevisade effektivitet i medborgarnas kamp mot korruption. Priset har initierats av det franska utrikesdepartementet. Plattformen samordnas av Diakonia men samlar totalt 14 civilsamhällsorganisationer. 

Civilsamhällets roll för fredliga val

2015 hölls de första demokratiska valen i Burkina Faso på ett halvt sekel. Befolkningen hade tvingat en auktoritär ledare att avgå och var redo för ett nytt demokratiskt styre. Inför valet engagerade sig ideella organisationer runt om i Burkina Faso och ett hundratal organisationer gick ihop och bildade koalitionen Codel, med stöd av bland andra Diakonia. Codel spelade sedan en avgörande roll i att valen förblev fredliga genom parallell rösträkning.

Webbportal ställer presidenten till svars

Men fria val är bara en liten del av en demokratisk kultur. Därför beslutade sig civilsamhället, även nu med stöd från Diakonia, att hålla den nyvalda presidenten ansvarig för sina vallöften, genom ökad transparens och offentlig ansvarsskyldighet. Programmet Présimètre var fött. Webbportalen är också en samling aktiviteter som ska främja dialog mellan medborgare och beslutsfattare. 

Presidenten fick svara på frågor i direktsänd TV

Den 29 april 2016 hölls en första "medborgardialog" i direktsänd TV, där President Roch Marc Christian Kaboré fick svara på frågor från befolkningen om sina 100 första dagar. Det var första gången befolkningen på ett så enkelt sätt kunde ställa sin president till svars. Sedan dess har flera liknande dialoger skett med ministrar och andra regeringstjänstemän. Offentliga diskussioner har även hållits utanför huvudstaden Ouagadougou och lokala ledare har fått stå till svars inför sin befolkning. Det har lett till minskat hemlighetsmakeri runt ledarskapet i landet och ökat befolkningens engagemang.

Ökad insyn och större kunskap

Genoom webbplattformen kan befolkningen lära sig mer om offentlig policy och kommentera och påverka prioriteringar. Några centrala delar ur regeringens utvecklingsplan har valts ut och följs regelbundet upp. Användarna kan exempelvis följa hur delmålen i landets utbildningsplan genomförs och via verktyget sedan rapportera om de anser att regeringen håller vad den har lovat.