Diakonia - Människor som förändrar världen
Um Abed sitter vid sitt hus. Um Abed vägrar att lämna huset där hon födde och uppfostrade sina barn.

Bristen på frihet har gjort henne sjuk

I femtio år har Israel ockuperat marken där Um Abeds hus står, i Hebron på Västbanken. Då var Um Abed fem år. Hon har levt nästan hela sitt liv under ockupation. Trots att området kontrolleras av israelisk militär vill hon inte flytta för det är i det här huset hon har fött och uppfostrat sina barn. "Och jag tror att ockupationen kommer att upphöra en dag" säger hon.

2017-05-29

Det är söndag eftermiddag och Um Abed är hemma i sitt hus i Hebron där hon bor tillsammans med sin son Abed och hans fru Jenny. Tidigare var det här området levande, affärerna blomstrade och folk tog sig hit från andra städer för att handla, besöka sevärdheter och träffa familj och vänner. Men idag är situationen annorlunda. Affärerna har slagit igen och de allra flesta palestinier har tvingats lämna sina hem. De som bor kvar i området lever under mycket svåra omständigheter eftersom området är strikt kontrollerat av israelisk militär och de boende dagligen löper risk att utsättas för våld av israeliska soldater och bosättare. 

Utstått trakasserier

Um Abed bor kvar, dels för att hon inte har någon annanstans att ta vägen, dels för att detta är det hus där hon fött och uppfostrat sina barn. Men hennes beslut att stanna kvar har inte varit enkelt. Hon har fått utstå trakasserier och våld från bosättare som inte vill ha kvar några palestinier i området och som därmed gör anspråk på hennes hem. Ibland har hon vaknat mitt i natten av att bosättare kastar sten mot henne hus. Hennes terrass hade förr himlen som tak, men de har varit tvungna att bygga ett riktigt tak eftersom bosättare har kastat in sten och skräp i huset, och de orientaliska dekorationerna på huset har försvunnit eftersom familjen inte har möjlighet att renovera det.

Känner sig övergiven

Um Abed kan varken sig röra sig fritt i det egna hemmet eller i området där hon bor. Sedan hösten 2015 måste de palestinier som bor i området registrera sig hos den israeliska civiladministrationen för att beträda området. Det innebär att Um Abeds familj och vänner inte kan besöka henne. Den begränsade friheten har lett till att hon idag mår väldigt dåligt. Hon har ständig huvudvärk och andningssvårigheter. Hon känner sig övergiven, men samtidigt stark nog att motstå ockupationen. 

– För att uppnå en fredlig lösning måste Israel börja inse att även palestinier är berättigade till samma mänskliga rättigheter och friheter som israeliska medborgare i Tel Aviv eller Haifa. Och ja, jag tror att ockupationen kommer att upphöra en dag. Gud kan inte tillåta att ondska besegrar fred.