Diakonia - Människor som förändrar världen
Britt-Inger Berggren hoppas att hennes sociala engagemang kan inspirera andra att också vilja göra något för sin omvärld. Foto: Diakonia

Pristagare skänker summan till Diakonia

Britt-Inger Berggren fick 2015 ta emot Birgittapriset ”för hennes omfattande engagemang för personer i samhällets marginaler. Bland annat har asylsökande och nyanlända fått ta del av hennes stora engagemang” står det i motiveringen. I slutet av 2016 blev det klart att Britt-Inger valde att skänka prissumman på 30 000 kronor till Diakonia.

2017-03-22

Juryn motivering var bland annat att Britt-Ingers arbete med nyanlända flyktingar har varit särskilt betydelsefullt.

– Jag fick veta att jag var nominerad i förväg och under prisutdelningen var det väldigt mycket folk i kyrkan. När jag hörde vilka de andra nominerade var, bland annat en jätteduktig politiker i kommunen, tänkte jag ”nu kan jag ta det lugnt, det går inte till mig”. Så chocken var stor när de läste upp mitt namn som vinnare, säger Britt-Inger Berggren.

Varför valde du att ge prissumman till Diakonia?
– Jag har varit engagerad i Diakonia sedan 70-talet. Då satt jag med i styrelsen för Frikyrkan hjälper. Jag har sett arbetet på plats i bland annat Bangladesh och Centralamerika och de resorna är minnen för livet som jag har delat med mig till andra av. Diakonias arbete var nytt och spännande för mig och gav ett utbyte jag inte upplevt förut.

Hur har ditt engagemang sett ut under åren?
– Jag har hela mitt liv varit engagerad i socialt arbete, genom Svenska Frälsningsarmén, som tioåring blev jag scout och sedan ledare centralt och lokalt. Under en period jobbade jag på Mariakliniken i Stockholm. Jag har varit pastor i Equminakyrkan under många år. Jag har arbetat med socialt utslagna människor och med nyanlända flyktingar samt erbjudit samtal och terapi utan kostnad. I Missionsförsamlingen i Upplands Väsby har vi bildat ett internationellt råd och bland annat arbetat med second hand-butiken Skopan som samlat in mycket pengar till Diakonias verksamhet. 

Varför tycker du att vi ska engagera oss för vår omvärld? 
– Som det är i dag så lever vi inte bara på en liten fläck i världen. Från både tidningar och tv kommer vi i kontakt med vad som händer i världen. Det känns lite konstigt att bara sitta hemma och inte engagera sig. Har man gjort det hela livet är det svårt att inte göra det även om man har blivit gammal.

– Jag vill, i den mån jag kan, inspirera andra att göra något. Det finns så mycket vi kan göra för våra medmänniskor. Det är en glädje och en förmån att kunna göra något för människor nära och långt borta.

Fotnot: Birgittapriset delas varje år ut av Upplands Väsby kommun och Fresta församling i Upplands Väsby i den heliga Birgittas anda för att för att inspirera andra att göra gott, och prissumman som ska ges till valfritt välgörande ändamål ska göra kunna gott i sig.