Diakonia - Människor som förändrar världen
Domaren Yassmín Barrios under folkmordsrättegången 2013 mot Guatemalas tidigare diktator Efraín Ríos Montt. Foto: James Rodríguez

Domaren Barrios: "Guatemala behöver fortsatt svenskt stöd"

Civilsamhället i Guatemala fortsätter att kämpa för demokrati och rättvisa. Lokala och internationella aktörer för mänskliga rättigheter kämpar just nu i stark motvind mot korruption och maktmissbruk, berättade domaren Yassmín Barrios under sitt besök.

2017-10-30

Svenskt bistånd har varit avgörande

I Guatemala har ett ganska litet och tidvis ganska ensamt svenskt bistånd haft en avgörande roll i att stärka demokratiska krafter som på allvar utmanar korruptionen och straffrihet för militär och politiska ledare. Det betonade domaren Yassmín Barrios under hennes besök till Sverige i slutet av oktober.

Dömde ex-diktatorn till 80 års fängelse

Barrios blev internationellt känd när hon dömde Guatemalas tidigare diktator Ríos Montt till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Den uppmärksammade rättegången mot José Efraín Ríos Montt var unik i sitt slag eftersom det var första gången som en nationell domstol dömde en tidigare statschef för folkmord. Ríos Montt hölls ansvarig för att ha beordrat massakrerna på 1771 personer från maya ixilfolket under åren 1982-1983.

Mervärdet av svenskt bistånd

Medan många givare har lämnat landet, finns Sveriges ambassad och stöd till Guatemala kvar och behövs mer än någonsin. Med facit i hand visar detta hur viktigt det är att alliansregeringens tidigare planer om landkoncentration inte blev av. Planerna hade inneburit en utfasning av bland annat Centralamerika – inklusive Guatemala – utan en riktig prövning av svenskt bistånds mervärde i de olika länderna.

Samlade vittnesmål under 15 år

Sveriges stöd till Guatemala har också bidragit genom att Diakonias samarbetsorganisationer CALDH och AJR under 15 år samlat ihop vittnesmål mot Ríos Montt. Rättegången underkändes till viss del efter påtryckningar mot författningsdomstolen, men åtalet är fortfarande aktuellt och rättegången återupptogs den 20 okt. Ríos Montt försvarare försöker att avstyra rättsprocessen med hänvisning till att den nu 91-årige exdiktatorn är dement.