Diakonia - Människor som förändrar världen

Svenska banker brister i agerande trots anklagelser mot Lundin Petroleum

Svenska banker och AP-fonder investerar miljarder i oljebolaget Lundin Petroleum trots anklagelser om att företaget bidragit till allvarliga övergrepp mot civila i södra Sudan. En ny rapport från Fair Finance Guide och Swedwatch, som Diakonia är del av, visar att investerarna inte agerat tillräckligt för att företaget ska ta ansvar och kompensera de drabbade.

2017-04-28

I en ny rapport, Fuel for conflict, granskas hur de sju största bankerna i Sverige och AP-fonderna investerar i Lundin Petroleum och hur de har agerat på anklagelser om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Rapporten visar att bara två av dem, Swedbank och Andra AP-fonden, har ställt sig bakom kravet på en oberoende utredning av företagets verksamhet i Sudan. Ingen har drivit kravet att företaget ska kompensera de drabbade.

- Bankerna och AP-fonderna har gjort alldeles för lite för att Lundin ska ta ansvar. De måste sätta mycket större press och visa att de står upp för FN:s riktlinjer, det har de lovat bankkunderna och pensionsspararna i sina egna riktlinjer, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

Lundin Petroleum, då Lundin Oil, letade olja i södra Sudan (nuvarande Sydsudan) åren 1997 till 2003, då landet härjades av ett brutalt inbördeskrig. Enligt FN-rapportörer och människorättsorganisationer förvärrades konflikten av Lundins närvaro då kampen om oljefälten fick svåra följder för civila. Enligt en kartläggning av organisationen Ecos bidrog Lundins verksamhet till att över 12 000 människor dödades och 160 000 tvingades fly. Lundin har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att företaget var en kraft för fred.

- Trots omfattande rapporter om hur företagets verksamhet bidrog till negativ påverkan på mänskliga rättigheter kring oljefälten i Sudan fortsatte banker och AP-fonder att investera i Lundin. Att övergreppen skedde för mer än 10 år sedan spelar ingen roll, offren lever fortfarande med konsekvenserna. Ägarna måste verka för att Lundin tar sitt ansvar, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch och rapportförfattare.

Granskningen visar att de svenska bankerna och AP-fonderna länge varit bland de största ägarna i Lundin. Totalt investerar de idag drygt 3,6 miljarder kronor i företaget, som finns i 63 av bankernas sparfonder – däribland några av Sveriges populäraste och även i ett fåtal etikfonder och ideella fonder.

Svenska bankkunder och pensionssparare kan påverka genom att uppmana banker och AP-fonderna att ta ansvar, bland annat genom att stödja den motion som läggs fram på Lundins årsstämma den 4 maj.

Rapporten: Fuel for Conflict

NamnStorlekFiltypLadda ner
Rapporten: Fuel for Conflict 1309 KB PDF