Diakonia - Människor som förändrar världen

Kyrkorna i Gaza hjälper alla oavsett religion

Diakonias Ghada Harami i Jerusalem berättar om hjälparbetet i kyrkorna som Diakonia och organisationen Caritas bedriver. 

2014-07-31

Kyrkorna i Gaza har öppnat sina dörrar för nödställda familjer som tvingats fly sina hem. Över 1 000 personer har redan dött, fler än 4 000 personer är skadade och många är de tragiska historier som de överlevande människorna kan berätta.

Att kyrkan nu öppnar sina dörrar slår hål på myten om kristna och muslimer inte kan leva i fred tillsammans. Kyrkan hjälper alla, oavsett religion, berättar en av de personer som Diakonia träffar på plats. 

– Kyrkan har skyddat oss och försett oss med mat, kyrkan tar hand om våra barn. Det är en kärleksreligion, vi är alla bröder, som älskar Gud, var och en på sitt sätt, säger Najat som Diakonia och organisationen Caritas träffar i en av kyrkorna.

Samarbete med grannmoskén 

Två präster som ansvarade för att försöka skapa lugn och trygghet i kyrkan berättar om hjälparbetet:

– Vi hoppas att folk kommer att känna sig trygga här. Vi har ett bra samarbete med grannmoskén för att samordna utbudet av varma måltider varje dag, berättar den ena av prästerna.

Varor som har haft högsta prioritet är mjölk, blöjor, bränsle till generatorer och torra matpaket. Och därefter hygienkit och saker att sysselsätta sig med till barn. Varorna har inhandlats från den lokala marknaden och har med Diakonias och Caritas hjälp snabbt kunnat distribueras.

Din gåva behövs nu för att vi snabbt ska kunna hjälpa de drabbade. Tack till er som redan bidragit!